Duitsers laten Marokkaan vrij

algemeen
0
14 dec '03

Een rechter in Hamburg heeft deze week een zaak van het Duitse Openbaar Ministerie doorkruist door de vrijlating te gelasten van een Marokkaan die het hulpje zou zijn geweest van kapers van de aanslagen op 11 september 2001 in New York. De vrijspraak is gebaseerd op een anonieme getuige in de Verenigde Staten, volgens sommigen Al Qa'ida-brein Ramzi bin al-Shibh. Het OM gaat in beroep.

De anonieme getuige had tijdens zijn verhoren verklaard dat slechts vier mensen van de Al Qa'ida-cel in Hamburg op de hoogte waren van de op handen zijnde aanslagen. En volgens rechter Klaus Rühle hoort de Marokkaan Abdelghani Mzoudi daar niet bij. 'Er bestaat zeer zeker de mogelijkheid dat Mzoudi, ondanks zijn betrokkenheid en zijn bezoek aan Afghanistan, met opzet buiten de voorbereidingen van de aanslagen is gehouden en niet bewust een ondersteunende rol heeft gespeeld', zei de rechter. En: 'Als er enige twijfel bestaat, moet hij worden vrijgelaten.'

Mzoudi (31), die sinds oktober 2002 vastzat, zou lid zijn geweest van een Al Qa'ida-cel in Hamburg en zou logistieke ondersteuning hebben verleend aan Mohammed Atta en andere kapers die de aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001. De vrijspraak is een gevoelige nederlaag voor de Amerikanen die proberen alle betrokkenen bij '9/11' veroordeeld te krijgen.

De informatie waardoor de rechtszaak uiteenspatte, is aangeleverd door de Duitse tegenhanger van de Amerikaanse FBI. Hoewel de Duitse rechercheurs hun bron niet hebben prijsgegeven, stelt de rechter dat er nauwelijks twijfel bestaat dat de informatie afkomstig is van Shibh, die vorig jaar in Pakistan is gearresteerd en zich nu op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba zou bevinden. Hij zou hebben verklaard dat de aanslagen door drie mannen zijn beraamd: Mohamed Atta, Marwan al-Shehi, en Ziad Jarrah. Alle drie werkten onder leiding van Shibh.

De Amerikanen hadden de verklaring doorgespeeld aan de Duitsers, maar zouden ervan uit zijn gegaan dat die niet zou worden gebruikt tijdens de rechtszaak.

Minuten na de opzienbarende uitspraak verklaarden advocaten van een andere Marokkaan dat zij onmiddellijk in beroep gaan. Mounir el-Motassadeq werd dit jaar op dezelfde gronden door de rechtbank van Hamburg wél veroordeeld. Motassedeq kreeg vijftien jaar cel. Tijdens zijn rechtszaak hebben zijn advocaten inzage in de verklaring van Shibh gevraagd, maar dat werd toen geweigerd. De Marokkaan is de enige die tot dusver schuldig is bevonden aan betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.

Mzoudi, student elektrotechniek, heeft toegegeven dat bij bevriend was met de kapers uit Hamburg. Hij ontkende echter van hun plannen te weten. 'Ik kan niet geloven dat een moslim zoiets zou kunnen doen', zei hij in een interview in Der Spiegel.

Bron: © De Volkskrant

© MAROKKO.NL 2003