Belgie voorkomt aanslag al-Qaeda

buitenland
0
11 dec '08
De Belgische politie heeft donderdag veertien mensen opgepakt die een Belgische tak van het terreurnetwerk al-Qaeda zouden vormen.

Een van de verdachten zou op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen.

Een aantal van de opgepakte leden zou gevechtstrainingen hebben gevolgd in Afghanistan en Pakistan. Er zouden bovendien directe contacten bestaan tussen deze groep en kopstukken van al-Qaeda.

Een verdachte, tevens de leider van de groep, keerde vorige week terug naar België. Hij was van plan een aanslag te plegen. Hij had al afscheid genomen van zijn naasten. Ook is er een videoband gevonden waarop hij een aanslag aankondigt. Twee andere verdachten kwamen al enkele maanden geleden terug in België en werden sinds die tijd in de gaten gehouden.

Onduidelijk is of het doel van de aanslag in België of elders lag. Omdat er donderdag en vrijdag een Europese top plaatsvindt in Brussel werd besloten donderdag in actie te komen om elk risico uit te sluiten.

Bij in totaal zestien huiszoekingen in Brussel en Luik werden geen wapens of explosieven gevonden. Wel werden er computers en documenten in beslag genomen.

Het onderzoek naar de groep liep al een jaar en er is door 83 mensen continu aan gewerkt. Het onderzoek kan volgens politiewoordvoerders niet los worden gezien van een interventie bij een ontsnappingspoging op 21 december vorig jaar van Nizar Trabelsi, aldus depers.nl.

Deze Tunesiër voetbalde in de jaren negentig professioneel in Duitsland. Daarna werd hij actief lid van al-Qaeda. Hij zit in België een straf van tien jaar uit wegens het plannen van een aanslag op luchtmachtbasis Kleine Brogel ten zuiden van Eindhoven. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

De veertien verdachten zouden banden hebben met Malika El Aroud, de weduwe van Abdessatar Dahmane, meldt De Standaard. Ook zij is opgepakt. Dahmane vermoordde vlak voor de aanslagen op 11 september Sjah Massoed, die als hoofd van de Noordelijke Alliantie het verzet tegen de Taliban leidde.

De arrestaties houden volgens Het Laatste Nieuws verband met het terreuralarm dat eind vorig jaar werd afgekondigd. Toen werd een vrouw opgepakt. Haar arrestatie leidde tot de actie van deze ochtend.

© MAROKKO.NL 2008
al-qaida belgie afghanistan pakistan malika el aroud
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi