Fiscus gaat rekeningen leegplukken

economie
9
11 dec '08
De belastingdienst begint volgend najaar met een proef om belastingschulden te innen van de bankrekening van wanbetalers.

Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën donderdag in de Tweede Kamer.

In de proef kan de fiscus met medewerking van banken maximaal drie aanslagen van maximaal 1000 euro per stuk van de rekening van een wanbetaler halen. De fiscus krijgt die macht als iemand een eerste belastingaanslag en daarna nog eens twee aanmaningen heeft genegeerd.

De Tweede Kamer had de kabinetsplannen voor invordering van belastingschulden in 2007 al goedgekeurd. Volgens De Jager is het een methode om “zonder al te veel gedoe en bureaucratie” niet al te grote vorderingen te innen, aldus telegraaf.nl.

Volgens hem kan het de belastingdienst veel geld opleveren. Weliswaar gaat het maar om maximaal 3.000 euro per wanbetaler, maar aangezien er veel wanbetalers zijn kan het bedrag toch flink oplopen. Bovendien zijn de kosten nu enorm hoog omdat de schulden via deurwaarders en de verkoop van inboedels moeten worden geïnd.

De regeling geldt alleen voor mensen die een aanslag hebben openstaan van minder dan 1000 euro. Om hoeveel mensen het gaat als het systeem landelijk ingevoerd wordt, is niet bekend. In 2006 ontvingen ongeveer 900.000 mensen een dwangbevel, maar daar zaten ook mensen bij die meer dan 1.000 euro schuldig zijn aan de fiscus.

De al aangepaste Invorderingswet biedt gemeenten en andere overheden de mogelijkheid dit ook te doen. Maar de verwachting is dat zij eerst de resultaten van de proef van de fiscus af zullen wachten. De Tweede Kamer wil de proef bovendien in 2010 evalueren.

© MAROKKO.NL 2008
belastingsdienst schuld bankrekening jan kees de jager
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi