Wilders: wij, extreem rechts?

algemeen
36
11 dec '08
''Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers.''

Zo reageerde PVV-leider Geert Wilders op de stelling dat zijn partij als extreem rechts kan worden bestempeld. Onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden stellen dat in hun Monitor Racisme en Extremisme. Geert Wilders kan, aldus het rapport, worden vervolgd voor het aanzetten van haat tegen moslims en allochtonen.

Voor het eerst wordt Wilders zo duidelijk als radicaal rechts neergezet. Zijn uitlatingen en die van de PVV, dat moslims vreemde overheersers en kolonisten zijn, worden in extreem rechtse kringen al jarenlang gehoord, schrijven de onderzoekers.

Wilders is furieus. Hij moest gisteren ook al voor het Amsterdamse hof verschijnen vanwege de beroepsprocedure over zijn radicale uitspraken over moslims.

Kritiek op het onderzoek is er ook. Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat de onderzoekers 'te kort door de bocht' gaan. Hij stelt dat ook de VVD extreem rechts zou zijn als die partij volgens dezelfde methode wordt geanalyseerd. Het CDA zegt Wilders geen etiket te willen opplakken, aldus Kamerlid Sybrand van Haersma Buma.

Willem Wagenaar, die het onderzoek voor de Monitor leidde, stelt desondanks dat extreem rechts een passende kwalificatie is voor Wilders en zijn PVV. Volgens hem scoort de politicus hoog op de 'rechtsextremistische meetlat'. Zo richt de PVV zich op 'het eigene' en heeft zij afkeer van 'het vreemde', van politieke tegenstanders, van de gevestigde politiek in het algemeen, en een hang naar het autoritaire - kenmerken van extreem rechts.

De onderzoekers zijn ook verbaasd over het besluit van het Openbaar Ministerie om Wilders niet te vervolgen. Sinds 2006 zijn er ongeveer 45 aangiftes tegen hem gedaan, onder meer naar aanleiding van de film Fitna. Op 30 juni van dit jaar besloot het OM klachten te seponeren, omdat de kans op veroordeling te klein zou zijn, aldus Parool.nl.

De racismemonitor zet daar vraagtekens bij. Als voorbeeld wordt Wilders' waarschuwing genoemd over een 'tsunami' van moslims die de Nederlandse cultuur bedreigt. Verder wordt gewezen op zijn uitspraak dat problemen met Marokkaanse jongeren verklaarbaar zijn door hun religie en cultuur, omdat de islam 'een gewelddadige religie' is.

© MAROKKO.NL 2008
geert wilders extreem rechts pvv islam moslim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi