Arabisch mensenrechtenproject gaat online
Mostafa Hannaoui verwacht dat de Marokkaanse koning, Mohammed VI, de doodstraf zal afschaffen.
12 December 2008
lifestyle

Het Arabischtalige Rechten en Mensenproject, dat zich richt op activisme tegen de doodstraf, lanceert in januari een online magazine. Het is het eerste in zijn soort in de regio van 24 landen.

Het internetmagazine brengt verslagen van correspondenten uit Arabische landen waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, achtergrondartikelen en opinieverhalen op het gebied van mensenrechtenkwesties en met name over de doodstraf, zegt Abdelhadi Dahrawi, een Marokkaanse mensenrechtenactivist die betrokken is bij het project.

Het magazine moet ook een platform worden voor Arabische intellectuelen die “streven naar echte onafhankelijkheid in denken en spreken”.

De Arabische landen kenden een trage start op gebied van internet, maar het internetgebruik neemt de laatste tijd snel toe. Naar schatting 60 miljoen van de 300 miljoen mensen in de regio hebben nu een internetaansluiting. De redactie van de site maakt ook een digitale nieuwsbrief over mensenrechtenkwesties, die wordt verspreid via mobiele telefoons, aldus mo.be.

Het Rechten en Mensenproject doet ook onderzoek naar mensenrechtenkwesties. Dat onderzoek wordt geleid door Abdelaziz Bouidi, specialist op het gebied van islam en mensenrechten. “De islam is door islamitische landen altijd misbruikt om een inhumaan beleid te rechtvaardigen”, zegt hij. “Er moet nog veel werk verzet worden om de despotische praktijken die al langer dan veertien eeuwen in de naam van religie plaatsvinden, uit te roeien.”

Islamitische intellectuelen moeten de weg terug wijzen naar het oorspronkelijke geloof, zegt hij, en het progressieve, humanistische en innovatieve karakter van de oorspronkelijke islam voor het voetlicht brengen. “We gaan gedetailleerde studies naar mensenrechten uitvoeren in alle 24 Arabische landen. De resultaten zullen voor iedereen toegankelijk zijn op de website.”

Het project krijgt de steun van tientallen mensenrechtenactivisten, journalisten, schrijvers, bloggers en onderzoekers uit de Arabische wereld. Enkele commerciële bedrijven, die volgens initiatiefnemer Mostafa Hannaoui anoniem willen blijven, helpen bij het opbouwen en onderhouden van de website. Er wordt gezocht naar financiële steun uit onafhankelijke bronnen. Overheidssteun valt daar buiten, zegt Hannaoui. “Mensenrechtenkwesties moeten ver uit de buurt blijven van overheidsdruk.”

De site heeft zijn basis in Marokko. “We denken dat we in Marokko vrijer kunnen werken dan in andere Arabische landen in de wereld.” Hannaoui verwacht dat de Marokkaanse koning, Mohammed VI, de doodstraf zal afschaffen.

Tot nu toe tekende alleen Djibouti het tweede optionele protocol van het Internationale Convenant inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. Dit protocol verplicht lidstaten tot het afschaffen van de doodstraf. In december 2007 was Algerije het enige Arabische land dat een VN-resolutie over een wereldwijd moratorium op executies steunde. Zeventig procent van de Arabische landen stemde tegen de resolutie.

Een groep Algerijnse parlementariërs kwam kort geleden met een wetsvoorstel dat moet leiden tot een vervanging van de doodstraf door levenslange gevangenisstraf. Algerije voert sinds 1993 al geen executies meer uit. Wel werden er recent nog mensen veroordeeld tot de doodstraf.

abdelhadi dahrawi djibouti marokko mohammed vi mostafa hannaoui
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi