Zwarte Manager 2008: Marokkaan El Rahmani

algemeen
34
16 dec '08
Majoor El Rahmani (41) is verkozen tot Zwarte Manager van 2008.

Rahmani is plaatsvervangend commandant (rang majoor) bij de brigadepolitie van Schiphol. De Marokkaan geeft leiding aan zo'n vierhonderd mensen. Rahmani, opgegroeid in de Achterhoek en jaren werkzaam bij de Arnhemse politie, won zowel de publieks- als de juryprijs.

Hij liet onder meer de hoofdredacteur Erdogan van de Nieuwe Revu achter zich. De jury bestond onder meer uit Dieneke Mandema, directeur van Agis en Gerard Looijen, directeur van ABN Amro.

Eigenlijk had hij helemaal niet aan de verkiezing willen meedoen, zegt Rahmani. ,,Het gaat mij om de kwaliteiten die iemand bezit. Niet waar zijn wiegje of dat van zijn ouders heeft gestaan."

Organisator van de verkiezing Melvin Tjoe Nij trok hem over de streep. Zodat hij kon laten zien dat er ook een andere werkelijkheid over Marokkanen in Nederland bestaat. ,,Niet alle Marokkanen zijn of crimineel of terrorist. Dat is een onterecht scheef beeld. Er zijn goede Marokkanen, die criminaliteit en terreur verafschuwen. Marokkanen moeten dat zelf laten zien."

Rahmani verliet in 2006 de politie, na te zijn weggepest bij het korps Gelderland-Midden. De Nationale Ombudsman stelde dat hij in 2005 het slachtoffer was geworden van al het geruzie binnen de Gelderse politietop. Hij liep daardoor de functie van ME-commandant mis. Ook werd hij ontheven van zijn taken als leider van het Poemateam, dat dankzij hem in Ede succesvol de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren bestreed, aldus Gelderlander.nl.

Volgens de korpsleiding was Rahmani echter ongeschikt om leiding te geven. Een politiecommissaris vergeleek hem met 'ongedierte'. De personeelschef dreigde dat hij nergens meer aan de bak zou komen als hij zijn klacht over niet-integer gedrag van de korpsleiding zou doorzetten.

Korpsbeheerder Krikke (burgemeester van Arnhem) deed niets met zijn klachten. Zij gaf Bureau Interne Zaken de opdracht het onderzoek af te breken. Voormalig Biz-chef De Bruin verklaarde later bij de Ombudsman dat de toenmalige korpsleiding er 'alles' aan deed het interne rechercheonderzoek naar de zaak-Rahmani 'voortijdig te laten stranden'. Rahmani wordt nu getipt als toekomstig politiechef. Minister Ter Horst wil binnen de politietop veel meer vrouwen en allochtonen benoemen.

De Zwarte Manager van 2008 wil zich inzetten als voorbeeld voor jongeren. "Ook al zit het tegen. En ook al moet je harder lopen en verder springen dan een autochtone Nederlander. Daarom ben ik de Koninklijke Marechaussee zeer dankbaar dat zij mijn talent hebben herkend en érkend. Want je kunt wel roepen dat je de beste speler bent. Als je niet wordt opgesteld, kun je het nooit laten zien."

© MAROKKO.NL 2008
majoor el rahmani brigadepolitie schiphol melvin tjoe nij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi