Schwalbe Suarez redt Ajax tegen Slavia

sport
5
17 dec '08
Ajax is er woensdag niet ingeslaagd om eerste te worden in zijn UEFA Cup-poule.

De ploeg van trainer Marco van Basten zag concurrent HSV met 3-1 winnen van Aston Villa en beleefde zelf in de Arena net geen déjà vu tegen Slavia Praag (2-2). Het dramatisch acterende Ajax speelde tegen Slavia, dat de Amsterdammers vorig seizoen uit de Champions League hield, zijn slechtste wedstrijd van het seizoen. Onoplettend verdedigen, zeer slordig positiespel en tal van misverstanden leken een nederlaag op te leveren, maar een late schwalbe van Luis Suarez bracht uitkomst.

De Uruguayaanse smaakmaker haalde kort voor tijd een overduidelijke fopduik uit de kast door langs een passerende tegenstander te vallen, maar de Estse scheidsrechter Kaldma viel met open ogen in de Zuid-Amerikaanse val. Suarez ging vervolgens zelf achter de bal staan en zorgde met een fraaie panenka voor 2-2.

De treffer van Suarez was eigenlijk het enige Amsterdamse lichtpuntje in het weerzien met Slavia. Ajax kwam in de tweede minuut wel op voorsprong via een rake kopbal van Jan Vertonghen, maar daarna was het vertoonde spel bij vlagen meer dan hemeltergend. De fans in de halflege Arena moeten soms met zeer verbaasde ogen gekeken hebben naar het bijkans onvoorstelbaar slechte positiespel.

Na de treffer van Vertonghen kreeg Ajax wel kansen via Suarez en Siem de Jong, maar ook Slavia liet zich gelden. Tot tweemaal toe kwam het gevaar van de linkerkant. Matej Krajcik mocht twee keer vogelvrij voorgeven en beide keren was het raak. In de twaalfde minuut knalde Milan Cerny de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied via de onderkant van de lat achter Kenneth Vermeer. In de dertigste minuut was het Karel Jarolim die een hoge bal met zijn knie zonder het zelf goed te zien tot een doelpunt promoveerde.

Na de pauze trachtte Van Basten met Daley Blind voor Urby Emanuelson om meer voetbal in zijn ploeg te krijgen. Het bracht weinig uitkomst, aldus VoetbalPrimeur. De zoon van technisch directeur Danny Blind speelde een ongelukige wedstrijd en schoot de bal enkele keren zomaar over de zijnlijn. Opvallen deed hij niet, want ook andere Ajacieden waren het spoor bijster.

Toch kwam Ajax tot enkele kansen tegen het hecht verdedigende Slavia. Acht minuten na rust dribbelde Miralem Sulejmani langs zijn directe tegenstander, maar zijn schot zeilde net voorlangs. Verder kopte Thomas Vermaelen over uit een hoekschop van diezelfde Sulejmani. Aan de andere kant kreeg Slavia tweemaal de kans om het duel te beslissen, maar Zdenek Senkerik schoot eerst in de handen van Kenneth Vermeer en kopte twee minuten later een goede voorzet van invaller Milan Ivana over het vijandelijke doel.

Met Leonardo voor Dario Cvitanich hoopte Van Basten nog een slotoffensief te forceren, maar het spel van de thuisploeg bleef bol staan van de misverstanden en slordigheden. Slavia leek wederom te winnen in de Arena, maar de slimmigheid van de gefrustreerd ogende Suarez bracht uitkomst.  Met zijn benutte strafschop gaf hij een zeer slecht optreden van Ajax enkel op het scorebord nog enig aanzien.

© MAROKKO.NL 2008
ajax
uefa-cup
marco van basten
slavia praag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi