Veel moslims willen een eigen vakbond

algemeen
0
17 dec '03

Uit een representatieve steekproef, die Het Financieele Dagblad en het tv-programma Nova door onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing hebben laten uitvoeren, blijkt dat 50% van de 920.000 moslims in Nederland positief zou staan tegenover de oprichting van een aparte islamitische vakbond; 43% vindt zo'n islamitische bond nodig en 53% zou overwegen lid te worden.

Moslims zijn nu ondervertegenwoordigd bij de vakbonden; Slechts 13% van hen blijkt lid van een bond tegen 25% van alle Nederlanders.

Uit de uitzending van Nova gisteravond blijkt dat de vakbonden het zichzelf aanrekenen dat er zo weinig moslims lid zijn van de bonden. In de uitzending kwam ook een woordvoerder van Milli Görüs aan het woord. Deze grootste Turske belangenvereniging in Nederland staat sceptisch tegenover een islamitische vakbond, ook al omdat moslims in Nederland geen echte eenheid vormen. Verder zeggen volgens Milli Görüs moslims in Nederland al snel ergens achter te staan als er ''islam'' voor staat, zonder dat men verder weet wat het inhoudt.

Bron: © Financieele Dagblad

© MAROKKO.NL 2003