Moslima in cel om hoofddoek in rechtbank

buitenland
55
19 dec '08
De 40-jarige moslima moest tien dagen in hechtenis doorbrengen.

Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag een moslima laten vastnemen omdat zij bij een controle in de rechtbank haar hoofddoek weigerde af te doen. Haar werd minachting voor de rechtbank verweten.

De rechter in Douglasville, in de staat Atlanta, bepaalde dat de 40-jarige Julia Valentine tien dagen in hechtenis moest doorbrengen. Zij overtrad een beleidsregel die het dragen van hoofdbedekking in de rechtbank verbiedt, zo zei de politie.
 
De echtgenoot van Valentine vertelde dat zijn vrouw een neef naar de rechtbank vergezelde, die voor de rechter moest verschijnen in verband met een verkeersovertreding. Bij een metaaldetectorpoortje werd ze tegengehouden en werd haar te verstaan gegeven dat ze de rechtszaal niet in mocht met een hoofddoek om. Valentine antwoordde daarop dat ze al vaker met haar hoofddoek om in rechtbanken was geweest en dat het afnemen ervan in strijd was met haar geloof. Toen ze zich omdraaide om te vertrekken en daarbij een krachtterm uitte, werd ze geboeid en voor de rechter geleid, aldus Trouw.nl.

De Raad voor Amerikaans-islamitische Betrekkingen (Cair), riep de federale overheid op de zaak te onderzoeken. "Ik had gewoon het gevoel dat mijn burgerrechten, mijn mensenrechten me werden afgenomen", aldus Valentine. Ze zei dat ze onverwacht was vrijgelaten nadat Cair zich met de zaak was gaan bemoeien. De rechter zei dat 'het niet gepast zou zijn' om op de zaak in te gaan.

© MAROKKO.NL 2008
moslima atlanta amerika douglasville julia valentine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi