Militair gesneuveld in Afghanistan

algemeen
0
19 dec '08
Een Nederlandse militair is vrijdagochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen door een bermbom.

Het gaat om de 24-jarige in Schaarsbergen gelegerde sergeant Mark Weijdt, die tijdens een vuurgevecht vermoedelijk te voet op een geïmproviseerd vuurexplosief was gestapt.

Bij het incident is een tweede Nederlandse militair lichtgewond geraakt aan zijn hoofd. Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vrijdag bekendgemaakt. De families van beide militairen zijn inmiddels geïnformeerd.

De naam van de gewonde soldaat geeft Defensie niet vrij. Zijn toestand wordt redelijk genoemd.

De betrokken militairen waren met hun eenheid bezig aan een meerdaagse operatie, die bijna was afgerond. Het ging om een gebied waar de Nederlanders nog amper waren geweest. De operatie was bedoeld om contact te maken met de bevolking. De fatale gebeurtenis had plaats om 14 uur plaatselijke tijd. De slachtoffers zijn met een helikopter afgevoerd. 

De gesneuvelde militair is de zesde Nederlandse dode dit jaar in Uruzgan. Er zijn nu in totaal 18 Nederlanders omgekomen in Afghanistan sinds medio 2006. Van hen sneuvelden er nu zeven door een geïmproviseerd explosief, aldus telegraaf.nl.

Het kabinet heeft geschokt gereageerd. Minister van Middelkoop zei dat het nu vrij rustig is in Uruzgan maar dat bermbommen 'ongelooflijk verraderlijk' blijven.
Van Uhm zei vrijdag dat er de laatste acht maanden minder gevechtshandelingen zijn geweest en dat er ruimte is voor vooruitgang en meer civiele inbreng. Het incident van vrijdag brengt daar volgens hem geen verandering in, “hoe zwaar dit verlies ook is”. Hij wees erop dat de Taliban in Uruzgan zijn verzwakt en zich voornamelijk richten op dit type aanslagen.

© MAROKKO.NL 2008
militair uruzgan afghanistan mark weijdt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi