Vermoorde zangeres houdt gemoederen bezig

buitenland
46
21 dec '08
De Arabische media staan al maanden bol van de moord op de Libanese zangeres Suzanne Tamim.

De rechtszaak, met een Egytische parlementariër en miljardair als hoofdverdachte, wordt zaterdag hervat.

De zangeres Suzanne Tamim beleefde haar 'finest hour' toen ze in 1996 een talentenjacht op de Libanese televisie won. Het was het begin van een korte periode van succes. Tamim werd in de media geprezen om haar mooie stem en even fraaie uiterlijk en haalde met haar nummers veelvuldig de Arabische hitlijsten. Al snel kwam echter de klad in haar muzikale loopbaan. De stroom aan hits droogde op en privé ging het niet veel beter. Tamim haalde nog wel de kranten, maar dan vooral met verhalen over haar tumultueuze liefdesleven. Na twee vijandige echtscheidingen week Tamim uit naar Egypte en later vertrok ze naar Dubai.

In een duur appartement in Dubai werd de dertigjarige zangeres op 28 juli van dit jaar dood aangetroffen. Ze was meerdere malen in haar lichaam gestoken en haar keel was doorgesneden. Haar dood was meteen groot nieuws in de Arabische media. De zaak werd nog groter toen de Egyptische miljardair en parlementariër Hisham Talaat Moustafa begin september werd gearresteerd op verdenking van moord, aldus Trouw.nl.

Moustafa zou een relatie met de zangeres hebben gehad. Nadat Tamim een punt achter de affaire had gezet zou Moustafa uit wraak een voormalige politie-agent twee miljoen dollar hebben betaald om de zangeres te vermoorden. CNN zond het transcript van een audio-opname uit van een telefoongesprek waarin volgens de ex-agent zijn opdrachtgever informeert of hij Tamim al om het leven heeft gebracht.

De zaak deed vooral in Egypte veel stof opwaaien. Niet alleen omdat Moustafa een succesvol zakenman is, maar vooral omdat hij een prominente figuur in de regerende Nationale Democratische Partij is. Zo is hij een goede vriend van Gamal Moebarak, de zoon van president Moebarak. De regeringspartij voelde zich ernstig in verlegenheid gebracht en de pers kreeg een publicatieverbod opgelegd: er mocht alleen nog worden geschreven over de procedure en de uitspraak.

Ook het feit dat misschien Gamal Moebarak en de minister van binnenlandse zaken als getuigen worden opgeroepen, speelde mogelijk een rol bij het instellen van het publicatieverbod. Een krant die ondanks het verbod toch over de rechtszaak schreef, werd uit de schappen gehaald en vijf journalisten werden voor de rechter gedaagd.

Intussen zijn de fans Tamim nog niet vergeten. Op een speciale herdenkingssite staan ze stil bij haar dood, al blijken niet alle bezoekers tot de categorie hardcore fans te behoren. Zo noemt Janine Durand zichzelf een "nieuwe fan uit Florida" en schrijft: "Tot vanochtend had ik nog nooit van je gehoord (...) Maar sinds ik vandaag op Youtube op je gestuit ben, kan ik niet ophouden met over je te lezen."

© MAROKKO.NL 2008
suzanne tamim egypte dubai hisham talaat moustafa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?