Marokkanenaanpak Mittendorff valt goed

algemeen
18
22 dec '08
Marcel van Bussel (Leefbaar Eindhoven) denkt dat de timing vooral een gevolg is van 'haantjesgedrag'.

 Binnen de Eindhovense politiek bestaat brede steun voor het 'Marokkanenplan' van wethouder Marriët Mittendorff (CDA, veiligheid). Maar kanttekeningen zijn er ook.

"Zolang justitie niet meedoet, werkt het niet", zegt fractievoorzitter Marcel van Bussel van Leefbaar Eindhoven (oppositie). Ook vanuit de coalitie wordt daarop gewezen: "De maatregelen zijn erg gericht op de zorgkant", aldus Gaby van den Biggelaar, fractievoorzitter van de PvdA. Zij vindt dat de burgemeester er nu bij politie en justitie op moet aandringen mee te werken in de lijn die het Mittendorffplan voorstaat. "Want je hebt er bijvoorbeeld niks aan als je meer preventief gaat doen terwijl er niet meer wijkagenten bij komen."

Zaterdag lichtte Mittendorff haar plan in deze krant toe.Het moet nog besproken worden in de gemeenteraad. De wethouder wil de komende twee jaar 1,4 miljoen euro extra in de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren steken. Het plan behelst een reeks maatregelen, zoals het aanstellen van Marokkaanse gezinscoaches voor 'risicogezinnen', verplichte hulp van 'interventiecoaches' voor gezinnen met grote problemen, en de oprichting in september volgend jaar van een 'heropvoedingsschool' voor – om te beginnen – dertig probleemjongeren, aldus Ed.nl.

VVD en Leefbaar Eindhoven (beide oppositie) zetten wel vraagtekens bij de timing van Mittendorff. Onlangs besloot de raad dat de beleidsportefeuilles Veiligheid en Openbare Orde op korte termijn bij één persoon moeten komen liggen: de burgemeester.


"Het is op z'n minst verrassend dat Mittendorff nu met dit plan komt" , zegt VVD-fractievoorzitter Aline Zwiers. "Als straks de portefeuille bij burgemeester Van Gijzel ligt, zullen we zien in hoeverre dit college met één mond spreekt."

Marcel van Bussel denkt dat de timing vooral een gevolg is van 'haantjesgedrag'. "Mittendorff heeft de ambtenaren natuurlijk extra vlug laten werken, zodat dit plan nog mooi op haar afstraalt."


Paul Leenders, fractievoorzitter van het CDA, is vooral blij met de heropvoegingsschool. "Maar wat ons betreft zou het een internaat mogen worden. En natuurlijk niet alleen voor Marokkanen."

© MAROKKO.NL 2008
mittendorff marcel van bussel marokkanen paul leenders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi