Marokkaanse gemeenschap: 'gepasseerd'

algemeen
57
23 dec '08
Vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven vinden dat ze niet serieus worden genomen door de gemeente.

Marokkaanse vadercomités en een moskee voelen zich 'gepasseerd' in het plan van aanpak van Marokkaanse risicojongeren. Ze menen dat het plan zo geen kans van slagen heeft, dat melden ze op Ed.nl.

De vadercomités in de wijken Vaartbroek, Genderbeemd en De Bennekel overwegen een brief te schrijven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. "We willen burgemeester Van Gijzel oproepen zijn belofte in stand te houden dat wij een serieuze partner zijn", zegt Abdellah Oualkaid, van het vadercomité De Bennekel.

Vrijdag presenteerde wethouder Marriët Mittendorff (CDA, veiligheid) haar plan om de problemen met Marokkaanse (criminele) jongeren te bestrijden. In de voorbereiding daarop is intensief overleg geweest met de vadercomités en moskeeën. Maar in het plan is volgens Oualkaid nu 'al helemaal bekokstoofd' wie alles moet gaan uitvoeren. "Volgens ons moet je daar juist de mensen in de wijken en van moskeeën bij betrekken. Wij kennen de mensen om wie het gaat", aldus Oualkaid.

Amar Nejjar, voorzitter van de Al Fourqaan-moskee in Woensel, diende deze zomer al een plan in voor opvoedingsondersteuning, cursussen en gespreksgroepen, op islamitische basis. Daar heeft hij niets meer over gehoord. In het plan van aanpak staat nu dat moskeeën een intermediair zijn.

Nejjar: "Wij willen geen intermediair zijn, wij willen concreet helpen. Wij zien de nood in de gezinnen." Het argument dat de scheiding tussen kerk en staat de overheid weerhoudt van het subsidiëren van moskeeën, wuift hij weg. "We hebben voor eerdere projecten wel geld gekregen. Als de gemeente ons hier niet bij betrekt, verliest ze een belangrijke partner in de stad."

Volgens Oualkaid is het vertrouwen in de reguliere instanties nu niet groot in de Marokkaanse gemeenschap. Hij noemt de Lumens Groep/Welzijn Eindhoven en het Centrum voor Jeugd en Gezin als voorbeelden. Juist die organisaties zullen het plan van aanpak moeten gaan uitvoeren. "Geef ons dan niet de illusie dat we iets te zeggen hebben."

Wethouder Mittendorff erkent in een reactie dat het de laatste maanden 'wellicht aan de communicatie heeft geschort'. "Maar de oudercomités zullen er altijd bij betrokken blijven. Ik ga ze uitnodigen voor een bijeenkomst in januari."

© MAROKKO.NL 2008
marokkaanse gemeenschap
eindhoven
gemeente
marokkaanse risicojongeren
marokkaanse vadercomités
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi