Israel bombardeert school

buitenland
978
7 jan '09
Bij hun opmars in Gaza hebben Israëlische troepen dinsdag VN-scholen onder vuur genomen.

Daarbij vielen volgens Palestijnse bronnen veertig doden.

Onder hen zouden veel kinderen zijn.

Een Israëlische woordvoerder zei dat vanuit de school was geschoten op militairen. Die schoten terug, waarop een explosie volgde, mogelijk veroorzaakt door in de school opgeslagen munitie. Vele andere bronnen spreken echter van een Israëlische luchtaanval, aldus ad.nl.

De aanval op de school in Jabaliya was de tweede op een VN- school. De VN zeiden dat bij een tankbeschieting op een school in het vluchtelingenkamp Shati bij Gaza-stad drie doden vielen. In de scholen zaten honderden burgers die dachten veilig te zijn voor het geweld. Terroristenleider al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaeda, riep gisteren in een boodschap via internet op tot aanvallen op Israëlische en westerse doelen, waar ook ter wereld.

Activisten springen bij om bloed te stelpen

De humanitaire crisis in de Gazastrook is na elf dagen van Israëlische belegering compleet. Hulpverleners in het gebied luiden de noodklok. ,,De situatie is hopeloos.’’
Jenny Linnel, een Britse medewerkster van International Solidarity Movement, zag het aanvankelijk als haar taak om de Israëlische aanvallen op de Gaza-strook te documenteren. Inmiddels verleent ze, zoals meer mensenrechtenactivisten, directe hulp. ,,Ik help ambulancepersoneel om het enorme aantal gewonden te verzorgen,’’ zegt Linnel vanuit Rafah, in het zuiden van Gaza.

Het aantal gewonden staat nu op 2750, stelt Linnel, terwijl er sinds het begin van de Israëlische acties elf dagen geleden tegen de zeshonderd doden in de Gazastrook zijn gevallen.


,,De medische situatie is nijpend. Ambulances zijn door de Israëli’s aangevallen en personeel is gesneuveld.’’

Linnel ziet elke dag met eigen ogen dat de humanitaire situatie verslechtert. ,,Het gaat hier heel slecht. Het was al niet best door de anderhalf jaar durende blokkade, waardoor er steeds grotere tekorten aan van alles en nog wat zijn ontstaan.’’

Volgens Linnel zijn grote delen van de infrastructuur door de Israëlische aanvallen verwoest. Er komt hulp binnen via Egypte, maar dat is mondjesmaat en zeker niet voldoende. ,,De meeste mensen hebben tekort aan basislevensbehoeften.


Dat ook westerlingen niet veilig zijn, blijkt uit het relaas van Eva Bartlett, een Canadese mensenrechtenactiviste. Zij bevond zich in een kantoorgebouw in Gaza-stad dat werd getroffen door raketten van een Israëlische Apache-helikopter. ,,Het voelde alsof het gebouw zou omvallen. Het leek of die aanval nooit zou ophouden. Israël heeft de internationale media de toegang tot Gaza ontzegd en nu vallen ze de mensen aan die proberen wel te vertellen wat hier gebeurt. Israël wil niet dat de wereld ziet welke misdaden het hier pleegt.’’


Gisteren werd bekend dat zeker 34 doden vielen toen Israëli’s een VN-school beschoten waar tientallen Palestijnen een veilig heenkomen hadden gezocht. Vuurgevechten in de buurt van een andere VN-school, waarvan er tientallen zijn in de Gaza-strook, kostte drie mensen het leven.

De diplomatieke druk op Hamas en de Israëlische autoriteiten om de gevechten te staken, werd gisteren opgevoerd. Ook de Amerikaanse minister Rice (Buitenlandse Zaken) liet bij de Verenigde Naties weten dat de VS openstaan voor een onmiddellijke wapenstilstand.


De Franse president Sarkozy, die gisteren in Syrië met president Assad sprak, vertelde dat overeenstemming over een bestand ‘niet meer ver weg is’.

Ook Ellen Verluyten, plaatsvervangend hoofd van de Rode Kruis-missie in Gaza, stelt dat de situatie met de dag schrijnender wordt.


,,Het blijft voor ons lastig om vanuit Gaza-stad het zuiden te bereiken. Hoewel de Israëli’s het Rode Kruis door de frontlinie in het midden van Gaza laten trekken, is het daar erg gevaarlijk. Ons konvooi met hulpgoederen vanuit het zuiden heeft gisteren lange tijd stil gestaan omdat er dichtbij hevig werd gevochten.’’

Vandaag wordt de laatste Palestijnse Nederlander uit de Gaza- strook geëvacueerd.

© MAROKKO.NL 2009
gazastrook israel school vn terreur eva bartlett
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?