Het eten wordt weer goedkoper

economie
3
12 jan '09
Goed nieuws voor de consument: de winkelprijzen van diverse levensmiddelen dalen.

Goede oogsten, overproductie en de economische malaise zorgen voor verlichting in de portemonnee.

De winkelprijzen van onder andere melk, boter, yoghurt, ijs, aardappelen, olijfolie, fruit en vruchtensappen zijn in december gedaald.

Dat is opmerkelijk, omdat de prijzen in de eerste helft van vorig jaar juist overal ter wereld omhoog gingen. Deze stijgingen mondden uit in een voedselcrisis.

De verwachting is dat de prijzen in 2009 verder zullen dalen. Zo daalt de vraag naar zuivel doordat afnemers vanwege de hoge prijzen in 2008 zijn overgestapt op - vaak plantaardige - alternatieven. Zo maken pizzabakkers vaker gebruik van namaakkaas.

De kaasprijs daalt vanwege een overaanbod. ''De hoge prijzen waren een prikkel om meer kaas te produceren,'' zegt Cor Lustig, directeur van Westland Kaas. De dalende vraag naar zuivelproucten houdt voorlopig aan en zorgt voor lagere prijzen, aldus Parool.nl.

Goede oogsten zorgen voor een ruim aanbod van aardappelen en fruit, waardoor ook die prijzen in 2009 verder dalen. De economische malaise voert de druk op de winkelprijzen nog meer op, omdat zuinige consumenten extra op de prijs zullen letten.

De koopkracht stijgt vanaf deze maand echter voor de meeste mensen, vanwege de dalende olieprijzen.

© MAROKKO.NL 2009
melk yoghurt olijfolie fruit vruchtensap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?