Geen uitzondering voor Marokkaanse

algemeen
61
15 jan '09
De minister van Buitenlandse Zaken maakt terecht geen uitzondering voor een Marokkaanse vrouw die zich bij haar man in Nederland wil voegen.

De vrouw heeft geen inburgeringsexamen afgelegd en haar man heeft een te laag inkomen om zijn vrouw te mogen laten overkomen. Dat waren de twee redenen om haar verzoek, ingediend in juni 2007, af te wijzen. De vrouw ging tegen die afwijzing in beroep. Ze voerde daarbij aan dat de eisen die aan haar gesteld worden onhaalbaar zijn.

Zo zei ze geen inburgeringsexamen te kunnen afleggen omdat ze psychische problemen heeft en een te lage opleiding.

De minister vond dat het niet vast staat dat de vrouw nooit het examen zal kunnen halen.

Daarnaast voerde de vrouw aan dat haar man nooit aan het vereiste inkomen van 1484,23 euro kan komen omdat hij voor 100 procent arbeidsongeschikt is. Ook dat staat volgens de minister niet vast.

Tijdens de behandeling van het beroep tegen de afwijzing voerde de advocaat van de vrouw dezelfde argumenten aan. De rechtbank sluit zich aan bij de beoordeling van de minister.

Namens de vrouw voerde haar advocaat nog een nieuw argument aan, namelijk dat de vrouw geen inburgeringscursus kan volgen omdat ze alleen Berbers spreekt. Volgens de advocaat zou ze eerst Arabisch moeten leren als ze een inburgeringscursus zou willen gaan volgen.

Op dat argument gaat de rechtbank niet in omdat het pas op de zitting van de rechtbank voor de eerst keer naar voren is gebracht. Volgens de rechtbank is dat te laat.

De vrouw beriep zich in de procedure ook nog op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat garandeert het recht op gezinsleven.

Ook op dat punt sluit de rechtbank zich aan bij het standpunt van de minister. Die heeft gezegd dat het echtpaar zijn gezinsleven in Marokko kan uitoefenen.

De man heeft behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Het argument dat de man voor een minderjarige, in Nederland geboren, zoon moet zorgen, gaat niet op. De familie zou zich daarvoor volgens de minister tot in Nederland wonende broers en zussen kunnen wenden. Ook op dat punt deelt de rechtbank de mening van de minister.

De vrouw kan tegen de beslissing van de rechtbank nog wel in beroep bij de Raad van State, aldus het Brabants Dagblad.

© MAROKKO.NL 2009
marokkaanse vrouw
nederland
marokko
inburgeringsexamen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?