'Gaza' leidt tot meer discriminatie

algemeen
29
19 jan '09
Circa 80 procent van de discriminerende opmerkingen over de oorlog in Gaza was antisemitisch.

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft sinds het begin van de oorlog in Gaza ruim drie weken geleden een kleine honderd meldingen gekregen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als normaal. Circa 45 van de berichten van discriminerende uitlatingen op het internet gingen over de strijd tussen Israël en de Palestijnen.

„Het is een conflict dat heftige reacties uitlokt”, zei directeur Niels van Tamelen van het meldpunt maandag. Circa 80 procent van de discriminerende opmerkingen over de oorlog in Gaza was antisemitisch. De overige meldingen gingen over uitlatingen die discriminerend zijn tegenover moslims of Palestijnen.

Websites waar relatief veel meldingen over binnenkomen zijn Hyves.nl, Marokko.nl en Nujij.nl. Volgens Van Tamelen werken alle internetpagina's goed mee als het meldpunt hen wijst op uitlatingen die niet door de beugel kunnen. Zij hebben die tot nu toe allemaal verwijderd.

Overigens is de antidiscriminatieorganisatie iets minder streng bij de internetdiscussies over het conflict in Gaza dan normaal. Opmerkingen hierover gebeuren namelijk in een maatschappelijk debat. De rechterlijke macht staat dan volgens Van Tamelen meer toe dan anders, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2009
gazastrook discriminatie marokko.nl hyves.nl niels van tamelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?