2009: het jaar van de Mondige Marokkaan?

algemeen
45
21 jan '09
Onzichtbaar in het publieke debat, en geneigd tot passiviteit en slachtofferschap.

Dát was lange tijd het beeld in de media van de Marokkaanse gemeenschap en Marokkaanse organisaties in Nederland. Maar daarin lijkt in 2008 verandering gekomen. Wordt 2009 het jaar van de Mondige Marokkaan?

Persberichten over Palestina, ingezonden brieven over Slotervaart, gastoptredens in actualiteitenprogramma’s: de Marokkaanse gemeenschap lijkt de media steeds beter te vinden.
Klopt, zeggen NMO-programmaleider Abderrahman Farsi en Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN). En ook Ibrahim Wijbenga, die al jaren met succes kranten bestookt met ingezonden brieven, ziet de Marokkaanse gemeenschap steeds mondiger worden. Radicalisering, Marokkanen, Fitna, dubbele paspoorten, Ehsan Jami en homohaat; De spanningen van een multiculturele samenleving kregen veel aandacht in 2008. Maar of kijkers en lezers nou altijd het juiste beeld kregen? Op Wereldjournalisten deze week aandacht voor beeldvorming.

“Het heeft mij altijd verbaasd dat het vóór 2008 vaak zo stil bleef, dat die mondigheid afwezig was,” zegt Azarkan. “Het werd tijd dat Marokkanen voor zichzelf gingen spreken, en niet langer worden vertegenwoordigd door zogenaamde Marokkanenkenners.”
Volgens Abderrahman Farsi is die nieuwe mondigheid te danken aan mensen als Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch. “Zij hebben het makkelijker gemaakt voor anderen. Ik ben het lang niet altijd voor de volle honderd procent met hen eens. Maar ik vind het wel goed dat die mensen naar buiten treden. Dat ze wat durven zeggen, en dat ze problemen durven benoemen.”

Zelf gooide Farsi afgelopen jaar de knuppel in het hoenderhok door in een interview te stellen dat Marokkanen ‘vaak zeuren’ en door Marokkaanse ouders op hun opvoedkundige taken te wijzen. Donderdagavond 22 januari presenteert Mira Media in De Balie in Amsterdam het jaaroverzicht 'Media en Culturele Diversiteit 2008'. Daarna volgt een debat over de trends die zich aftekenen met o.a. Bahram Sadeghi (freelance programmamaker), Raja Felgata (nieuwslezer Goedemorgen Nederland) en Bart Brouwers (hoofdredacteur Spits). Meer info op Miramedia.nl.

Het SMN koos er eveneens voor om ook problemen in de eigen gemeenschap niet uit de weg te gaan. In persberichten nam de organisatie stelling tegen de immens populaire imam Jneid Fawaz (die Ahmed Marcouch als hypocriet had weggezet) en sprak ze zich uit tegen het terugroepen van imams naar Marokko. “Laat nooit meer iemand zeggen dat wij altijd stil zijn als het gaat om problemen in de eigen gemeenschap,” zegt Azarkan.
Juist dat zelfkritische vermogen is nieuw, stelt Farsi. “De nieuwe generatie heeft een mening. Het is afgelopen met de politieke spelletjes van de boegbeelden van het verleden, die iedereen tevreden wilden stellen. Mensen als Mohammed Sini riepen in de coulissen, bij de Marokkanen, wat anders dan op het toneel, bij de Nederlanders. Dat soort types zijn afgeschreven. De nieuwe generatie is mondiger, zelfbewuster, welbespraakter en heeft meer kennis van zaken.”

Azarkan: “Het is ook verschrikkelijk belangrijk dat we niet langer de slachtoffers uithangen. Het is een boodschap die ik keer op keer aan mijn achterban voorhoudt: vermijd slachtofferschap, kom zelf met alternatieven. Dat is ook één van de redenen dat we onlangs naar de Raad voor de Journalistiek zijn gestapt om onze grieven over de berichtgeving over Marokkanen in dagblad Sp!its kenbaar te maken. Dat moeten we veel meer doen: gewoon de democratische instituties opzoeken en gebruiken om onze klachten te uiten. We moeten constant laten zien dat we als gemeenschap pluriform zijn, dat we niet een soort stam zijn, die je, hup, bij elkaar kunt harken. Ja. deze nieuwe mondigheid is wat mij betreft pas het begin.”

Klik hier voor het lezen van gehele artikel.

© MAROKKO.NL 2009
marokkanen abderrahman farsi farid azarkan jneid fawaz ibrahim wijbenga
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?