Franse minister van justitie stapt op

buitenland
0
23 jan '09
Rachida Dati, de sexy Franse minister van justitie, stapt op aandringen van de Franse president Nicolas Sarkozy vóór juni 2009 op.

Volgens feministen heeft Sarkozy de 43-jarige persoonlijk weggepest, omdat ze niet goed zou presteren op het departement. Haar leidinggevende kwaliteiten zouden onvoldoende zijn en over hervormingen die ze doorvoert zou ze niemand raadpleegen. Op aandringen van Sarkozy heeft ze zich kandidaat gesteld bij de verkiezingen voor het Europese parlement in juni, op plek nummer twee achter minister van Landbouw Michel Barnier. Eerder weigerde ze het verzoek van Sarkozy om de lijst van zijn parij te trekken.

Rachida maakte veel tongen los omdat ze vijf dagen na haar bevalling op 2 januari alweer aan het werk was. Eerder was er al veel speculatie over de 'mysterieuze' vader van haar dochter. Een geheim dat de minister nooit wilde onthullen. Namen van Gucci biljonair Francois-Henri Pinault, voormalig Spaans premier José-Maria Aznar en minister van sport Bernard Laporte circuleerden.

De bewindsvrouw van Marokkaans-Algerijnse komaf was altijd een schoolvoorbeeld van de door Sarkozy nagestreefde integratie van buitenlanders.

Dati is sinds haar aantreden een soort politieke celebrity geworden in Frankrijk. Dat heeft mede te maken met haar liefde voor haute couture en juwelen. Ze staat regelmatig in de Franse modebladen. Dat wordt door velen als ongepast gezien, de minister werkte tenslotte in gevangenissen en rechtbanken. Ze kreeg de bijnaam ‘Rachida Barbie’.

Critici laakten de hechte relatie die Dati had met de familie Sarkozy. Ze zou zelfs met hen op vakantie zijn geweest in 2007. Toen Sarkozy van zijn vorige vrouw ging scheiden dachten de roddelbladen dat Sarkozy en Dati een setje gingen vormen. Dati is nog steeds een goede vriendin van zijn ex, Cécilia Ciganer-Albéniz.

Toen de bewindsvrouw beviel van haar kindje is echter niemand van de familie Sarkozy haar komen opzoeken. Een cadeautje kon er ook niet vanaf, weet de Daily Mail.

© MAROKKO.NL 2009
rachida dati
frankrijk
minister van justitie
nicolas sarkozy
ontslagen
europese parlement
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi