Albayrak pakt België-route aan

algemeen
173
27 jan '09
Dinsdagmiddag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat met Albayrak over deze Europese route.

Wie een ongehuwde partner uit het buitenland wil laten overkomen via de zogeheten België-route, moet voortaan eerst aantonen dat sprake is van een 'duurzame relatie'. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kunnen buitenlandse vrouwen, veelal afkomstig uit Marokko of Turkije, op grond van Europese regelgeving makkelijk naar Nederland worden gehaald, als de Nederlandse partner zich tijdelijk in bijvoorbeeld België of Duitsland vestigt. De Nederlandse toelatingsregels gelden dan niet.

Dinsdagmiddag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat met Albayrak over deze Europese route. Vooral de rechtse oppositiepartijen van PVV en VVD hameren er al langer op dat 'het lek' van de België-route wordt aangepakt, aldus nieuws.nl.

Albayrak scherpt de eisen aan. Voortaan moet worden aangetoond dat de relatie 'duurzaam' is, bijvoorbeeld omdat de aanstaanden samen een kind hebben of langer dan een halfjaar samenwonen. Het vrije verkeer van personen in de Europese Unie wordt door deze aanscherping niet aangetast, schrijft de bewindsvrouw.

De staatssecretaris wil verder dat de Europese lidstaten gaan bijhouden hoe vaak de België-route wordt gebruikt. Hierdoor wordt het gemakkelijker om misbruik en fraude op te sporen en tegen te gaan. Verder brengt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) momenteel de omvang van het probleem in Nederland in kaart.

Albayrak schrijft in haar brief alleen over het laten overkomen van ongehuwde partners, niet over reeds in België of Duitsland gehuwde partners waarbij sprake is van een schijnhuwelijk.

© MAROKKO.NL 2009
nebahat albayrak belgie huwelijk europa marokko turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?