'Allochtone agenten uit criminele families'

algemeen
261
29 jan '09
De politie Hollands-Midden heeft een speciaal project opgezet om allochtone agenten binnen te halen.
Verscheidene nieuwe allochtone agenten van het politiekorps Hollands-Midden blijken familie van bekende criminelen en veelplegers. Dat wordt duidelijk uit naspeuringen in het politieregister door verontruste agenten, aldus telegraaf.nl.

Achternamen van nieuwe collega's, identiek aan die van bekende criminelen, deden bij ervaren dienders de alarmbellen rinkelen. "Hoe komt het over bij rechercheurs en politieagenten als de broer van de verdachte gewoon bij de politie werkt en inzage heeft in alle politiesystemen", aldus een verontruste agent.

Volgens de agenten was het tot recent ondenkbaar dat een broer of zus van een notoire crimineel werd aangenomen bij de politie. Ook vrezen dienders problemen als deze nieuwe collega's een crimineel familielid moeten aanhouden of een aangifte over hen moeten opnemen. "Mag je van een agent verwachten dat hij zijn eigen familieleden gaat opsporen en vervolgen?", vraagt een agent zich af.

Volgens commissaris Jan Stikvoort komen allochtonen relatief vaker uit een grote familie. 'In grote families zal sneller iemand worden aangetroffen die met de politie in aanraking is geweest dan in een kleine familie', schrijft Stikvoort op het eigen intranet. Dat is voor de korpschef niet altijd aanleiding iemand een baan te weigeren.

Korpschef Stikvoort heeft agenten inmiddels verboden op eigen houtje nieuwe collega's na te trekken. "Dit gedrag is niet integer, in strijd met de ambtseed en -belofte en dus ongewenst."

Korpsbeheerder Henri Lenferink heeft opdracht gegeven om alle agenten die de laatste jaren zijn aangenomen, tegen het licht te houden. "Als je niet deugt, ga je eruit."

De politie Hollands-Midden heeft een speciaal project opgezet om allochtone agenten binnen te halen. Het korps wil graag een afspiegeling zijn van de maatschappij. Voorzitter Ron Tournier van politiebond ANPV spreekt van 'een kwalijke zaak'. "Als politie moet je zuiver en transparant zijn. Nu haal je potentiële problemen via de achterdeur binnen", aldus Tournier. Hij zegt gevallen te kennen van agenten die juist zijn ontslagen vanwege een crimineel familielid. Tournier: "Bovendien kun je het niet maken naar de collega's toe die alles doen om de criminelen te pakken."
© MAROKKO.NL 2009
politie allochtoon jan stikvoort henri lenferink
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
iran
jemen
islamitisch onderwijs
saoedi-arabië
saoedi-arabie
benjamin netanyahu
saudi aramco
frankrijk
arie slob
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
moord
afrika cup
rabat
eredivisie
daesh
mohammed vi