Marokko: 800 miljoen voor landbouwproject

economie
22
29 jan '09
De landbouwers uit de Marokkaanse provincie Souss hebben hoge verwachtingen van het plan Marokko Groen.

Souss zorgt voor 80% van de primeurexport, 60% van de citrus en 50% van de nationale productie van de dadel.

Aan het plan is een budget van 850 miljoen euro toegekend, waarvan 400 miljoen wordt gefinancierd door de staat. Het plan is opgedeeld in twee delen, waarvan het ene 24 projecten bedraagt en 390 miljoen euro nodig heeft voor de ontwikkeling van sectoren met hoge toegevoegde waarde. Het tweede deel bevat 55 projecten die worden gerealiseerd voor de ontwikkeling van een solidaire landbouw gezien de verbetering van inkomsten van landbouwers en de strijd tegen armoede. Hier verwacht men 130 miljoen euro nodig voor te hebben. Daarnaast zal nog 340 miljoen bestemd zijn voor transversale projecten en acties, aldus agf.nl.

Het doel van het project is de productietoename van de sectoren. Voor de citrus verwacht men een toename van 37%, voor de groententeelt 47%, voor de olijf 200% en voor de dadel 27%. Men verwacht een exporttoename van 45% voor de primeurs en 44% voor de citrus. In de werkgelegenheid zullen 12 miljoen werkdagen gecreëerd worden.

De bijdrage van Souss aan het project is 19% , waarvan 3% aan het eerste deel en 16% aan het tweede deel. Ook vertegenwoordigd Souss 13% van het totaal van de investeringen van het project. Het aantal landbouwers in de regio dat bij het plan betrokken zal zijn is 94.300.

© MAROKKO.NL 2009
marokko landbouw souss dadel citrus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi