Marokko verbiedt Berberse namen in Nederland

algemeen
1695
29 jan '09
Marokkaanse Nederlanders mogen hun kinderen nu ook geen Berbernamen meer geven, aldus de Marokkaanse overheid.

Zo wordt de islamitische identiteit benadrukt. Deze week stuurt de Marokkaanse regering in Rabat alle ambassades en consulaten in het buitenland een lijst met verboden namen. Opmerkelijk is dat het deze keer om Berbernamen gaat.

Verreweg het grootste gedeelte van de Marokkanen in Nederland is Berber. Zij worden nu gedwongen nieuwgeborenen een Marokkaans islamitische naam te geven. Marokko wil op deze wijze de Marokkaanse identiteit van haar onderdanen waarborgen, ook van Marokkaanse Nederlanders. „Wij verbieden Berbernamen omdat zij in tegenspraak zijn met de identiteit en omdat ze de deur openen voor verspreiding van betekenisloze namen”, laat Idris Bajdi, topambtenaar Binnenlandse Zaken in Marokko, weten.

Nu al gebruiken ook Nederlandse gemeenten een lijst met ’goedgekeurde’ namen. Marokkaanse Nederlanders moeten hieruit kiezen als zij aangifte doen van hun kind, meldt het dagblad Trouw.

Marokkaanse Nederlanders reageren boos op de nieuwe maatregel. Moussa Aynan, PvdA-raadslid in Haarlem, noemt de beslissing van Rabat provocerend. „Marokko is bezig met een blinde islamisering van het land, van mensen die er allang niet meer wonen én van Marokkaanse Europeanen die er niet eens geboren zijn. Meer kan ik er eigenlijk niet van maken. Door expliciet eeuwenoude Berbernamen te verbieden, maakt Marokko duidelijk welke identiteit het wil hebben: Arabisch. En Berbers zijn géén Arabieren. ” Aynan kwam vorig jaar zelf in het nieuws toen hij zijn kinderen een niet-islamitische naam wilde geven.

Voor Berbers is het besluit het zoveelste bewijs dat Marokko af wil van de Berbertaal en -cultuur. Een beleid dat volgens critici al jaren aan de gang is om Marokko, uiteindelijk, volledig te arabiseren. Berberactivisten in Marokko reageerden daarom als gestoken. In een reactie aan de Arabische nieuwsdienst Al-Arabiya zei vooraanstaand activist Ali Khadawi dat dit ’een schande is voor Marokko’ en mensenrechtenactivist Rabeia al Zuheiri spreekt van „een brede vorm van discriminatie, van marginalisatie van Berbergebieden tot het verbieden van Berbernamen”.

Daar is PvdA-kamerlid Samira Bouchibti het volledig mee eens. „We moeten af van die namenlijst en die bemoeienis. Ik wil zelf kunnen bepalen hoe ik mijn kinderen noem. Dit is discriminerend.”

Tijdens een PvdA-partijbijeenkomst eerder deze week zei partijleider Wouter Bos dat dubbele paspoorten ’horen bij Nederland’. Bouchibti: „Wat Wouter Bos ook zegt, híj heeft geen gedwongen dubbele nationaliteit en weet dus niet wat het in de praktijk betekent.”

© MAROKKO.NL 2009
marokkaanse nederlanders
namenlijst
berbersenamen
marokkaanse overheid
rabat
marokko
verboden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi