Stuntend Heerenveen is Ajax-tiental de baas

52
1 feb '09
In de jacht op koploper AZ heeft Ajax zaterdagavond in eigen huis kostbare punten verspeeld.

Heerenveen-speler Danijel Pranjic deelde het Amsterdamse tiental na een uur spelen met een precieze vrije trap de nekslag uit: 0-1.

Voor aanvang van het treffen met Heerenveen wisten de Amsterdammers dat er maar één ding van belang was: winnen. Om de achterstand met de Alkmaarders niet in rap tempo op te laten lopen moeten de Amsterdammers de komende weken de zeges aaneen rijgen. AZ, dat na Sparta thuiswedstrijden op het programma heeft staan tegen Roda JC en Willem II, beseft zich dat er in deze fase van het seizoen een – mogelijk – onoverbrugbaar gat geslagen kan worden met nummer twee Ajax. Door de nederlaag van de Amsterdammers kunnen de Alkmaarders zondag bij winst het gat in elk geval vergroten tot negen punten.

Alhoewel trainer Marco van Basten te kennen gaf dat er op het duel met de Friezen geen extra druk lag vanwege de strijd om het kampioenschap, wist zijn ploeg in de eerste helft van de wedstrijd in de Amsterdam Arena niet te overtuigen. Verre van zelfs. Net als de bezoekers, grossierde de thuisploeg in balverlies. Na 45 minuten voetballen was het zelfs voor de meest positieve toeschouwer lastig om tot een handvol goede kansen te komen.

Namens Ajax mocht Miralem Sulejmani even op een treffer hopen nadat hij door Thomas Vermaelen alleen voor doelman Brian Vandenbussche gezet werd. De oud-spits van Heerenveen wist nog net de punt van zijn schoen tegen de bal te krijgen, maar moest toezien hoe de Belgische goalie knap redding bracht. Aan de andere kant van het veld mocht Danijel Pranjic ver opstomen. Hij sneed naar binnen, waardoor de bal voor zijn ‘verkeerde’ rechtervoet terechtkwam. Dat weerhield de Kroaat niet van een schot. Aanvoerder Maarten Stekelenburg hoefde echter niet in actie te komen; Pranjic mikte naast.

Al na een kleine tien minuten spelen kreeg Trond Sollied te maken met een flinke tegenslag. De van een schorsing teruggekeerde Mika Väyrynen moest het veld met een knieblessure verlaten. De sterkhouder op het Friese middenveld werd vervangen door Arnór Smárason. In de spits mocht Gerald Sibon in Amsterdam weer eens aan de aftrap verschijnen. De aanvaller is in de pikorde van Sollied gepasseerd door Viktor Elm. De Zweed was door ziekte echter niet van de partij tegen Ajax.

Van Basten koos tegen Heerenveen verrassend voor Vurnon Anita. De jongeling verving, naast Gabri, de geschorste Jan Vertonghen. Daar tegenover stond wel de terugkeer van Darío Cvitanich. De Argentijn, tegen FC Groningen nog geschorst, vormde zoals vanouds samen met Sulejmani en Luis Suárez de toch redelijk succesvolle aanvalslinie van de Amsterdammers. Waar het trio aanvallers in de laatste duels die zij gezamenlijk speelden lieten zien elkaar steeds beter aan te voelen was de stijgende lijn tegen sc Heerenveen niet zichtbaar.

De tweede helft was koud één minuut bezig toen Thomas Vermaelen een Amsterdamse traditie in 2009 in ere hield. De Belgische verdediger greep naar de noodrem toen de doorgebroken Roy Beerens alleen op Stekelenburg af ging. Arbiter Roelof Luinge restte maar één straf toe te kennen; de rode kaart. Vermaelens rode prent was de derde in evenzoveel wedstrijden in 2009 voor Ajax. Eerder gingen Cvitanich (NEC-uit) en Vertonghen (FC Groningen-uit) hem al voor.

Gesterkt door de man-meer-situatie was het Heerenveen dat de dienst uitmaakte in de Arena. Sibon was de eerste Fries die had kunnen profiteren. Hij vond al vallend Stekelenburg op zijn weg. Nog geen minuut later was het wel raak. Pranjic mocht, nadat Sibon op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald werd, aanleggen voor een vrije trap. Deze mikte de Kroaat met veel precisie richting de linkerbovenhoek naast Stekelenburg. De doelman raakte het leer nog wel aan, maar kon niet voorkomen dat Heerenveen op voorsprong kwam: 0-1.

De voorsprong was voor de ploeg van Sollied een ongekende luxe. In de achttien eerdere edities van het competitieduel in de Arena, was het veertien maal de thuisploeg die drie punten in de tas mocht steken. Heerenveen stapte pas twee keer als winnaar van het veld in Amsterdam. In eigen huis kunnen de Friezen op meer vastigheid rekenen. Zo werd het elftal van Van Basten eerder dit seizoen nog op een 5-2 nederlaag getrakteerd in het Abe Lenstra-stadion.

Door de nederlaag tegen Heerenveen is Ajax direct zijn ongeslagen status in eigen huis kwijt. Dit seizoen bleken de Amsterdammers in hun Arena tot zaterdagavond nagenoeg onklopbaar. Van de negen thuiswedstrijden werden er acht gewonnen. Alleen FC Utrecht nam een puntje mee uit de hoofdstad. Heerenveen zal zich, naast de zege, gesterkt voelen door de 'nul'. Pas voor de vierde keer dit seizoen hield de nummer vier van de Eredivisie het eigen doel schoon.