Heibel over Marokkaanse namenlijst

algemeen
0
7 feb '09
Binnen de Marokkaanse gemeenschap is commotie ontstaan over de Marokkaanse namenlijst die de Rotterdamse burgerlijke stand hanteert.

Burgemeester Aboutaleb zegt dat Marokkanen wel degelijk vrijelijk de naam van hun kind kunnen kiezen, maar – vooral Berberse – Marokkanen stellen dat de gemeente aan de leiband loopt van de Marokkaanse overheid.

Rotterdammers van Marokkaanse komaf die aangifte doen van een geboorte krijgen van ambtenaren het dringende advies hun kind te vernoemen naar een naam die op de lijst voorkomt, omdat het Marokkaanse consulaat geen andere namen zou accepteren.

De discussie laaide recentelijk op, omdat een nieuwe lijst op komst is. Volgens geruchten zouden vooral Berberse en christelijke namen zijn geweerd, meldt het AD. De PvdA wil de namenlijst in de ban doen. ,,De gemeente moet niet deze verfoeilijke praktijken van de Marokkaanse overheid faciliteren,'' aldus raadslid Peggy Wijntuin.

Volgens burgemeester Aboutaleb berust de kwestie voor een groot deel op 'een misverstand', zei hij deze week na een gesprek met de ambassadeur van Marokko. De naamlijsten zijn slechts bedoeld als hulpmiddel voor de vaak analfabete Marokkaanse migranten. ,,Het gaat enkel om de juiste spelling. Ten onrechte is het beeld ontstaan dat dit een limitatieve lijst is. Mensen kunnen zelf beslissen hoe ze hun kind noemen. Het is jammer dat onze ambtenaren verkeerde voorlichting geven,'' zei Aboutaleb.

De Marokkaanse gemeenschap is verdeeld. Volgens Saïd Igala van de Abu Bakr-moskee in Noord is het 'totaal geen discussie'. ,,Mijn dochter heet Ouiam, en die naam stond ook niet op de lijst. Dat was totaal geen probleem. En in Marokko leven ook christenen en joden. Zij zijn vrij in het geven van namen.'' Desgevraagd zeggen ze op het Marokkaanse consulaat in Rotterdam dat een 'westerse of christelijke naam' mogelijk is. ,,Dat moeten we dan wel aanvragen bij de overheid.''

Het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan voert landelijk actie tegen de 'discriminerende en Arabisch-nationalistische' namenlijst. Hij kent verschillende kinderen wier namen geweigerd zijn. ,,Geen probleem? Waarom bestaat er in Rabat dan een namencommissie? Alleen islamitische namen worden nu toegelaten. Over Berberse namen moeten ze heel goed nadenken. Dat heeft de ambassadeur mij verteld.''

Dat de ambassadeur Aboutaleb iets anders vertelt, is volgens Aynan 'op en top Marokkaans'. ,,Als het heet onder de voeten wordt, gaan ze draaien. En ja, Aboutaleb... Die heeft vroeger natuurlijk een lintje gekregen van de koning.''

© MAROKKO.NL 2009
marokkaanse gemeenschap
marokkaanse namenlijst
rotterdam
ahmed aboutaleb
berberse namen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?