Halal stoofpotje in ziekenhuis

algemeen
65
18 feb '09
Patiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hoeven zich geen zorgen te maken dat hun maaltijd niet halal is.

De instelling heeft nu ook exotische halal gerechten op de menukaart staan.

De Wereldkeuken zoals de halal-gerechten worden genoemd, is een aanvulling op het traditionele ziekenhuismenu, meldt het AD. Dat betekent dat er naast bloemkool met aardappelen, macaroni en nasi ook traditionele Surinaamse, Antilliaanse, Turkse of Marokkaanse gerechten verkrijgbaar zijn, eventueel met halal vlees. Zo prijken een Marokkaanse tajine van halal lamsvlees en couscous op de menukaart, Antilliaans stoofvlees met picalilly en Mexicaanse groentemix, Surinaamse kip masala met kouseband en kokosrijst en Turkse kip met pilav en Turks brood.

Het Maasstad Ziekenhuis onderzocht al een poosje of op de menukaart ook gerechten uit de belangrijkste allochtone keukens konden worden gezet. Een logische ontwikkeling, meent Bert van Zanten, kok bij het Maasstad Ziekenhuis. Ruim de helft van de patiënten heeft wortels in Marokko, Turkije, Suriname of de Antillen en Aruba „Voor die mensen moeten er passende maaltijden zijn. Sommige patiënten die twijfelen of een gehaktbal alleen rundvlees bevat, eten liever helemaal niets. Dat bevordert de gezondheid natuurlijk niet. Bovendien vinden sommige patiënten typisch Nederlandse gerechten niet lekker.’’ Het gevolg daarvan is dat familieleden van patiënten eten van huis meenemen. ”Lief bedoeld, maar veel mensen staan op dieet en bovendien kunnen wij zo niet garant staan voor hun gezondheid,’’ legt de kok uit.

Toen kok Van Zanten eerste zelf met couscous en kouseband aan de slag ging, was dat niet zo’n succes. De Hollandse leden van het smaakpanel waren enthousiast maar de allochtone deelnemers zagen wel wat haken en ogen. Daarom had hij de hulp ingeroepen van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse medewerkers van het ziekenhuis om hem in te wijden in de geheimen van hun keuken. Tot nu toe blijkt de nieuwe menukaart een goede zet: zeker honderd patiënten kiezen dagelijks voor een wereldgerecht. Onder hen zijn ook autochtone patiënten.

© MAROKKO.NL 2009
rotterdam
ziekenhuis
maaltijd
halal
menukaart
eten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi