Obama raamt tekort op 1,75 biljoen

economie
0
26 feb '09
Obama heeft zich ten doel gesteld het tekort in de loop der jaren drastisch terug te dringen.

De Amerikaanse president Barack Obama raamt in zijn eerste begroting dit jaar het begrotingstekort op 1,75 biljoen dollar (1,37 biljoen euro).

Dit tekort vertegenwoordigt het hoogste percentage van het Amerikaanse bruto binnenlands product sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit berichtte donderdag The Wall street Journal.
Obama presenteert zijn begroting later op donderdag in Washington. Media in de VS meldden dat er onder meer 250 miljard dollar (195 miljard euro) extra wordt uitgetrokken voor eventuele steun aan noodlijdende banken en financiële instellingen.

Ook voorziet Obama dit lopende begrotingsjaar 2009 75 miljard dollar (59 miljard euro) extra nodig te hebben om meer troepen te sturen naar Afghanistan.
In het komende begrotingsjaar 2010, dat in oktober begint, wordt 130 miljard dollar (ruim 100 miljard euro) opzijgelegd voor de strijd in Irak en Afghanistan, aldus nu.nl.

Obama heeft zich ondanks alles ten doel gesteld het tekort in de loop der jaren drastisch terug te dringen. Hij wil dat in 2013 het begrotingstekort 533 miljard dollar (415 miljard euro) bedraagt.
Dat is een enorme vermindering tot naar schatting 3 procent van het verwachte bruto binnenlands product. Maar het is in dollars nog altijd meer dan dan het nu gebroken record van 2008: een tekort van 455 miljard dollar, wat volgens de huidige wisselkoers staat voor ongeveer 356 miljard euro.

© MAROKKO.NL 2009
barack obama begrotingstekort amerika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?