Grote brand in winkelcentrum Z'dam

algemeen
115
5 mrt '09
Bij de bluswerkzaamheden is de brandweer door een groep Marokkaanse jongeren lastig gevallen.

In een oude tapijtwinkel in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam is woensdagmiddag kort na 16.30 uur een zeer grote brand uitgebroken.

De brand woedt in enkele winkels en is nog steeds (woensdagavond 23.00 uur) niet onder controle. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen.
Bij de brand zijn negen lichtgewonden gevallen. Een gezin van twee ouders en drie kinderen ademde rook in en ondervond daar veel last van. Een man is van het dak van een schuur afgesprongen en heeft daarbij rugletsel opgelopen. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt, korpsen uit de wijde regio zijn ingeschakeld. 104 woningen zijn ontruimd: 24 boven het winkelcentrum, 40 in een torenflat aan de Dodeneusstraat en nog 40 andere woningen in de nabije omgeving. In totaal kunnen er 260 mensen niet naar hun huizen terugkeren. Voor de bewoners van 80 woningen geldt dit alleen voor de komende nacht, de bewoners van de etages boven het winkelcentrum moeten langere tijd elders verblijven. Mogelijk is er asbest in het winkelcentrum verwerkt.
Er is opvang geregeld in hotels en sportaccommodaties. Mensen met klachten kunnen zich melden in het Pascalcollege aan de Weer voor medische hulp. Er is door de gemeente Zaanstad een infonummer geopend: 14075

De dikke rookwolken zijn tot in de ruime omgeving te zien en zorgen voor veel stankoverlast. Het winkelcentrum ligt in een woonwijk in de achterstandsbuurt Poelenburg en het vuur trekt veel bekijks. In het winkelcentrum zijn veertien winkels gevestigd, aldus rtvnh.nl

Bij de bluswerkzaamheden is de brandweer door een groep van zo'n 30, hoofdzakelijk Marokkaanse, jongeren met munten en stenen bekogeld, ook werden de brandweerlieden bespuugd. Drie daders zijn hiervoor aangehouden.

© MAROKKO.NL 2009
brandweer marokkanen zaandam windelcentrum brand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi