Marokkaanse tomaten veroorzaken crisis Europese tomatenteelt

economie
30
10 mrt '09
Onderhandelingen tussen de EU en Marokko over een herziening van de importbeperkingen hebben geleid tot felle protesten van de Europese Tomatentelers.

Deze organisatie, die 87% van de Europese tomatentelers vertegenwoordigd, geeft aan dat er op de Europese markt geen ruimte is voor extra aanvoer uit andere landen. In een verklaring zeggen de EU-tomatentelers dat er geen concessies mogen worden gedaan aan de bestaande importbeperkingen. De aanvoer uit Marokko veroorzaakt nu al een crisis op de Europese tomatenmarkt en het leidt tot grote verliezen bij de telers, aldus Agf.nl.

Vier Spaanse regio's - Andalusië, Murcia, de Canarische Eilanden en Valencia - hebben inmiddels een protestverklaring getekend. "Het is een grote bedreiging voor heel Spanje", meldt  María Jose Pardo Losilla van Hortyfruta. Volgens de Spaanse telers kunnen zij niet concurreren tegen de lagere normen en kosten van hun Marokkaanse collega's. Ook spreken zij van een oneerlijke concurrentie omdat de Marokkaanse telers gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, die in de EU verboden zijn.

© MAROKKO.NL 2009
marokko
eu
tomaten
import
beperking
tomatentelers
europese markt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?