Islam-hater vrijgesproken

algemeen
0
11 mrt '09
Hoge Raad geeft richting aan voor zaak-Wilders.

De Hoge Raad heeft de man vrijgesproken die in november 2004 een poster voor zijn raam had gehangen met daarop de tekst 'Stop het gezwel dat Islam heet'. Eerder was deze man daarvoor veroordeeld door zowel de rechtbank als het gerechtshof in Den Bosch.

Volgens het hoogste rechtscollege is het niet voldoende voor een veroordeling als iemand zich beledigend uitlaat over een godsdienst, ook niet als de volgelingen zich daardoor beledigd voelen. „De uitlating moet onmiskenbaar betrekking hebben op een bepaalde groep mensen die zich door hun godsdienst onderscheiden van anderen”, stelt de Hoge Raad.

Met deze uitspraak geeft de raad richting aan de zaak tegen Geert Wilders. De rechter die erover oordeelt of de PVV-voorman heeft aangezet tot haat en tot discriminatie, zal zich moeten afvragen of zijn uitlatingen „onmiskenbaar” gaan over een bepaalde groep mensen.

In de zaak van de posterplakker ging het niet om aanzetten tot haat of tot discriminatie, maar alleen om belediging van een groep mensen om hun godsdienst of levensovertuiging, benadrukt de Hoge Raad. Bij Tweede Kamerlid en PVV-voorman Geert Wilders is beledigen van een groep mensen een van de zaken waarvoor hij wordt vervolgd.

Wilders moet voor de rechter komen wegens uitlatingen die hij de afgelopen jaren heeft gedaan over de islam en moslims. Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam hem daarvoor niet strafrechtelijk aanpakken, omdat zijn uitspraken niet strafbaar zouden zijn, aldus telegraaf.nl.

Personen en instellingen die aangifte tegen Wilders hadden gedaan, waren het daarmee niet eens en beklaagden zich bij het gerechtshof. Dat bepaalde onlangs dat toch het oordeel van een rechter gewenst is. Wanneer de zaak-Wilders voor de rechter komt, is nog niet bekend.

© MAROKKO.NL 2009
hoge raad
racist
islam
openbaar ministerie
amsterdam
geert wilders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?