Schoengooiers klaar voor Bush

buitenland
20
17 mrt '09
In de aanloop naar het bezoek van de voormalige Amerikaanse president George Bush, hebben Canadese actievoerders honderden schoenen ingezameld.

Terwijl Bush zijn eerste speech houdt sinds hij het Witte Huis heeft verlaten, zullen buiten zo’n 250 schoenen worden gegooid naar een poster met zijn beeltenis. De betogers brengen hiermee een eerbetoon aan de Iraakse journalist die in december vorig jaar tijdens een persconferentie zijn schoenen naar de president wierp, een grove belediging in de islamitische cultuur.

“We komen samen om ervoor te zorgen dat Bush het welkom krijgt dat hij verdient”, zegt organisator Collette Lemieux tegen de Canadese krant Metro. Ze verwacht zo’n tweehonderd demonstranten bij het Telus Convention Centre, waar Bush dinsdagmiddag zal spreken voor een selecte groep van 1500 genodigden. Hoeveel geld de elite van de zakenwereld moet neertellen voor Bush' speech over zijn acht jaar in het Witte Huis, is officieel niet bekend gemaakt, maar het zou gaan om minstens 400 Canadese dollar.

Activist Grant Neufeld walgde ervan toen ze vernam dat de 43ste president van de VS zijn woonplaats zou bezoeken. “Tegen deze man is behoorlijk geloofwaardig bewijs voor oorlogsmisdaden verzameld.”

Gail Davidson, een advocaat uit Vancouver en lid van actiegroep Advocaten tegen de Oorlog, heeft zich ervoor ingespannen dat de Canadese regering Bush de toegang tot het land zou ontzeggen wegens omdat hij deel zou hebben genomen aan internationale misdaden, maar daarvoor ontbreken momenteel nog de juridische papieren.

Geoff Pradella, vicepresident van de Kamer van Koophandel van Galgary die Bush’ speech mede heeft georganiseerd, denkt er anders over: “Bush is een van de vele staatshoofden die gedaan alles heeft wat hij kon in één van de moeilijkste periodes in de recente geschiedenis.”

Bij zijn vorige bezoek aan Canada, vier jaar geleden, ging Bush luchtig om met demonstraties tegen zijn persoon, meldt de Telegraaf. Hij bedankte de Canadezen die naar hem zwaaiden met alle vijf de vingers.

© MAROKKO.NL 2009
george bush
amerika
canada
actievoerders
schoenen
gooien
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi