Ombudsman wil excuses voor terreurverdachten

algemeen
45
18 mrt '09
Burgemeester Cohen heeft aangegeven dat hij niet van plan is excuses te maken.

Het zou burgemeester Job Cohen sieren als hij excuses aanbiedt aan de familie die verdacht werd van het beramen van een terreuraanslag in Amsterdam-Zuidoost. Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

"Mijn voorlopig oordeel is: bied nou maar uw excuses aan, dat is beter.'' Brenninkmeijer zei dat woensdag bij de presentatie van zijn jaarverslag.
De politie arresteerde vorige week zeven verdachten die een aanslag zouden beramen in Zuidoost. Ze werden al snel weer vrijgelaten, omdat bleek dat het loos alarm was.
De verdachten zijn familie van elkaar en willen dat de autoriteiten hun excuses aanbieden. Hun woningen zijn overhoop gehaald en beschadigd, aldus de familieleden.

Burgemeester Cohen heeft aangegeven dat hij niet van plan is excuses te maken. Volgens hem zijn er geen enorme fouten gemaakt en leek er wel degelijk sprake van terreurdreiging, aldus nu.nl.
Het verbaast ombudsman Brenninkmeijer dat de overheid vaak zo veel moeite heeft met het aanbieden van excuses.
Na een onterechte arrestatie wil de politie eventueel wel de schade vergoeden, maar zelden maakt ze excuses. "Terwijl veel burgers het excuus belangrijker vinden dan een schadevergoeding'', constateert de ombudsman.


Het Amsterdamse Openbaar Ministerie meldde woensdag dat de vrouw die waarschuwde voor de aanslag nog steeds niet gevonden is.
De vrouw belde in woensdagnacht vanuit Brussel met een prepaid mobiele telefoon. Volgens de politie kende ze details over de daders van de terroristische aanslagen in Madrid "die niemand normaliter weet."
Dit was reden om de tip uiterst serieus te nemen, liet politiecommissaris Bernard Welten maandag weten.

© MAROKKO.NL 2009
burgemeester job cohen alex brenninkmeijer openbaar ministerie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?