Israël gebruikte 11-jarige als menselijk schild

buitenland
184
24 mrt '09
Israëlische soldaten hebben tijdens de invasie van Gaza een 11-jarig Palestijns jongetje als menselijk schild gebruikt.

Dat hebben mensenrechtenexperts van de VN maandag gezegd. De jongen werd door het leger gedwongen om voor soldaten uit te lopen die onder vuur lagen en om als eerste verdachte gebouwen binnen te gaan. Dat zei Radhika Coomaraswamy, gezant voor de bescherming van kinderen tijdens gewapende conflicten. De schending van Israëlisch en internationaal recht zou hebben plaatsgevonden in de wijk Tel al-Hawa, op 15 januari, toen Israëlische tanks daar binnen waren gereden.

Het is een van de vele verslagen in een maandag gepubliceerd rapport van 43 bladzijden. Het rapport is nagetrokken en geverifieerd, zei de VN. Coomaraswamy beschuldigt Israëlische soldaten ervan op Palestijnse kinderen te hebben geschoten, een huis met de grond gelijk te hebben gemaakt terwijl zich binnen nog een moeder met kind bevond, en een gebouw onder vuur te hebben genomen waar Israël een dag eerder burgers naar binnen had gedreven.

De Israëlische vertegenwoordiging in Genève beloofde later maandag op de beschuldigingen te zullen reageren, tijdens een vergadering van de Mensenrechtenraad van de VN, meldt de Trouw van maandag 23 maart.

Hamas is ook beschuldigd van het gebruiken van menselijke schilden, maar die beschuldigingen moeten nog worden geverifieerd, aldus Coomaraswamy. "Er werden elke dag schendingen gemeld, te veel om op te noemen", zei ze. Hamas was overigens weinig bereid de beschuldigingen aan het adres van de militante beweging te onderzoeken, zeiden de VN-experts.

© MAROKKO.NL 2009
israelische soldaten
menselijke schild
invasie
gazastrook
palestijns jongetje
mensenrechten
vn
radhika coomaraswamy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?