Psychiatrische patienten worden hulpverlener

algemeen
2
30 mrt '09
Waar ga jij het liefst naar toe als je somber bent, faalangst hebt of een eetprobleem?

Naar een Imam, hulpverlener, familielid of vriend? Nee, naar iemand die het zelf heeft meegemaakt, een zogenaamde ervaringsdeskundige. Althans, dat bleek twee jaar geleden uit een onderzoek dat marokko.nl hield onder haar leden. Deze week is het de 35e week van de psychiatrie en is het thema ‘Een ervaring rijker’: over het succes van ervaringsdeskundigen.

Een op de vijf jongeren heeft psychisch probleem In Nederland heeft ruim 20 procent van de jongeren tussen de 11 en 18 jaar een psychisch probleem. Zoveel? Ja, dat meldt het RIVM op basis van onderzoek onder de jongeren zelf. Waarbij bij ruim de helft van die jongeren de problemen zo groot zijn dat ze professionele hulp nodig hebben.

Marokkaanse jongeren mijden professionele hulpverlener Toch gaat maar een klein deel van de jongeren met zware problemen naar een professionele hulpverlener, zoals de huisarts, of een psycholoog. En Marokkaanse jongeren nog minder. Het eerder genoemde onderzoek van marokko.nl liet een aantal oorzaken zien. Men heeft niet altijd een goed beeld van welke psychische ziekten er zijn en wat je er aan kan doen. Of dat bijvoorbeeld hoofd- of buikpijn ook een psychische oorzaak kan hebben. Ook denkt men dat er bijna geen Marokkaanse hulpverleners zijn en dat autochtone hulpverleners hen niet begrijpen. Daarnaast bestaat bij sommige moslims het beeld dat een psychische aandoening een straf is van Allah. Tenslotte vindt een deel het gewoon te eng om over zijn of haar problemen te praten.

Het succes van de ervaringsdeskundige als hulpverlener Een ervaringsdeskundige heeft het zelf allemaal meegemaakt. Hij of zij kan je tips geven en geeft je het idee dat je niet de enige bent met het probleem. Wel zo geruststellend en veel minder eng. En als je het advies niks vindt, dan doe je er gewoon niets mee. Het succes van de ervaringsdeskundige is ook terug te zien in vele internetfora die er zijn. Over ieder psychisch probleem is wel een forumdiscussie. Niet alleen op specifieke online hulpsites als hulpmix.nl maar ook op een algemeen forum als dat van marokko.nl. Instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg erkennen de mogelijkheden van de ervaringsdeskundigen en willen meer ervaringsdeskundigen gaan inzetten in de hulpverlening. Zo worden psychiatrische patiënten uiteindelijk professionele hulpverleners. Zit je zelf ergens mee en wil je er over praten met een ervaringsdeskundige of chatten of mailen met een professionele hulpverlener? Ga dan naar hulpmix.nl.

© MAROKKO.NL 2009
hulpmix.nl marokko.nl psychiatrische patienten marokkaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
china
coronavirus
hubei
afc ajax
transfer talks
moskee
tweede kamer
japan
islamofobie
premier league
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi