Angsten online te lijf

algemeen
5
1 apr '09
Iedereen is wel eens bang.

Angst zorgt er voor dat je oplet en op je hoede bent als er gevaar dreigt. Als je vuur ruikt en bang bent dat het huis in brand staat, is het verstandig dat je gaat onderzoeken of er wat aan de hand is. Angst is dan geen fijn gevoel, maar wel nuttig. Maar als je al gaat gillen als er iemand een lucifer aansteekt, is dat heel onhandig. Wanneer je heel bang bent zonder dat er een dreigende situatie is, dan heb je mogelijk een angststoornis. In Nederland zijn er maar liefst 1,7 miljoen mensen met een angststoornis. Hulp zoeken is dan een goed idee. Deze week is het de 35e week van de psychiatrie. Centraal staat het krijgen van hulp van mensen die het al eerder hebben meegemaakt, zogenaamde ervaringsdeskundigen.

Er bestaan heel veel verschillende angsten. Voorbeelden zijn hoogtevrees, angst voor de tandarts, vliegangst, smetvrees, verlatingsangst, angst om met andere mensen om te gaan en angst voor spinnen.

Mensen met dit soort angsten passen vaak hun gedrag er op aan. Bij verlatingsangst durf je geen relatie meer aan te gaan, bij smetvrees ga je drie keer per dag stofzuigen en bij vliegangst ga je niet meer ver weg op vakantie. Daarnaast kan het tot allemaal fysieke klachten leiden, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn, maagpijn, snel schrikken of veel huilen.

Zo kunnen sommige angsten je hele leven gaan beheersen. Heel vervelend. Dan is het belangrijk er wat aan te doen. Zoek hulp bij een vriendin, familielid, vertrouwenspersoon op school of een professionele hulpverlener. De meeste angsten zijn goed te behandelen waardoor de klachten een stuk minder worden.

Er zijn daarnaast veel websites die je kunnen helpen als je een angststoornis denkt te hebben. Zo vind je op hulpmix.nl informatie over angsten, zoals faalangst en verlatingsangst en kan je ook mailen of chatten met een hulpverlener. Op webzorg.nl vind je een angsttest en een online behandeling.
Wil je liever tips van ervaringsdeskundigen dan kan dat via diverse forums. Anderen gingen je daarbij al voor. Op het forum van marokko.nl vertelt Beauty_Diamant dat ze doodsbang voor spinnen is. Maroc_Meissie adviseert haar om tegen ze te gaan praten. Lief_meisje zegt op hetzelfde forum dat ze heel bang voor iets is, maar niet weet voor wat. Ze krijgt het advies de Koran te lezen en naar de huisarts te gaan. Samira is vaak bang om naar een onbekende plek te gaan, schrijft ze op hulpmix.nl. Ezraa adviseert haar om nooit alleen te gaan maar altijd een bekende mee te nemen.

Keuze genoeg dus als je bang bent dat je een angststoornis hebt en via internet aan de slag wilt.

© MAROKKO.NL 2009
angst lief_meisje webzorg.nl psychiatri hulpmix.nl marokko.nl
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
duitsland
china
italië
transfer talks
hanau
afghanistan
hubei
moskee
terrorisme
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi