Sterke toename soa's in Amsterdam

algemeen
0
4 apr '09
In Amsterdam is het aantal mensen met een seksueel overdraagbare aandoening sterk toegenomen.

De GGD, dat de cijfers vandaag publiceerde, maakt zich grote zorgen over de stijging van soa's zoals hiv, chlamydia, syfilis en hepatitis C.

De stijging houdt vermoedelijk verband met de afgenomen angst voor aids. Het aantal besmettingen nadert de cijfers uit het midden van de jaren 80, voordat men zich meer bewust werd van de gevaren van hiv, zegt de GGD.

Zo werden in Amsterdam het grootste aantal nieuwe hiv-gevallen ooit geregistreerd: 178, bijna de helft van het aantal gevallen in heel Nederland.

Syfilis en hepatitis C namen vooral toe onder homoseksuele mannen. Hepatitis C is een ziekte die wordt overgedragen door bloedcontact. Onder jongeren van onder de 20 jaar is het aantal gevallen van chlamydia sterk toegenomen, aldus nos.nl.

De GGD testte 28.000 mensen op een soa. Maar dat lost de situatie niet op, zegt de GGD: "Hoewel we al veel doen - in 2008 werden 28.000 mensen nagekeken op de speciale soa-poli - krijgen we de laatste tijd steeds sterker het gevoel dat we achter de feiten aanlopen".

Daarom is soa-preventie weer hard nodig. "We kunnen de strijd alleen winnen als men zich bewust is van de huidige risico's en we het aantal mensen dat aan onbeschermde anale seks doet kunnen verminderen", aldus de GGD.

© MAROKKO.NL 2009
soa amsterdam hepatitis c hiv chlamydia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi