Eetproblemen: onbesproken taboe of niet bestaand probleem?

algemeen
22
4 apr '09
Marokkaanse meiden vergelijken zich niet met dunne witte modellen maar juist met donkere, ronde vrouwen.

 Het dunne schoonheidsideaal dat de media verbeelden, levert hun daarom minder problemen op dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek naar de invloed van seksuele uitingen in de media op jongeren. Op marokko.nl zijn niettemin honderden forumdiscussies te vinden over afvallen en diëten. Discussies waarin meiden aangeven dat eten een obsessie voor ze is, zijn echter niet te vinden. Zijn eetproblemen een niet bestaand probleem of juist een onbesproken taboe?

Eetproblemen ontkennen

Uiterlijk en met name het gewicht zijn voor veel jonge mensen een dagelijks aandachtspunt. Afvallen en het liefst zo snel mogelijk. Als figuur en gewicht een obsessie worden, ligt een eetprobleem op de loer. Mogelijke kenmerken zijn het willen afvallen terwijl je een gezond gewicht hebt, bewust braken, gebruik van laxeermiddelen, het vermijden van het gezamenlijk eten met anderen of juist extreme vreetbuien. Met name vrouwen lopen een kans op een eetprobleem, slechts vijf procent van de mensen met een eetstoornis is een man. Per jaar hebben meer dan 30.000 vrouwen onder de 30 jaar een eetstoornis. Waarschijnlijk ligt dit cijfer echter veel hoger, omdat mensen met een eetprobleem dit vaak ontkennen en verborgen houden voor de omgeving.

Anorexia en boulimia De twee meest voorkomende eetproblemen zijn anorexia en boulimia. Bij anorexia is er een continue drang om af te vallen. Vaak is er in het begin van het lijnen en vermageren een gevoel van trots. Maar na verloop van tijd worden veel meisjes (en jongens) met anorexia nervosa neerslachtig en soms zelfs uitgesproken depressief. Het leven wordt dan ervaren als doelloos en sommigen gaan zelfmoordgedachten koesteren.

Bij boulimia is sprake van enorme vreetbuien, gevolgd door spijt en de behoefte het eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken door te braken of het gebruik van laxeermiddelen. Dit is heel ongezond voor je lichaam.

Zoek hulp Zo kan eten je hele leven gaan beheersen. Heel vervelend. Dan is het belangrijk er wat aan te doen. Zoek hulp bij een vriendin, familielid, vertrouwenspersoon op school of een professionele hulpverlener. Hulp zoeken bij mensen die het al eerder hebben meegemaakt, zogenaamde ervaringsdeskundigen, kan natuurlijk ook. Deze week is het de 35e week van de psychiatrie. Thema is de hulp van ervaringsdeskundigen.

Hulp via internet

Er zijn daarnaast veel websites die je kunnen helpen als eten een obsessie voor je is. Zo vind je op hulpmix.nl meer informatie over anorexia en boulimia en kan je mailen of chatten met een hulpverlener. Op PsyQ staat een test en op boulimiadebaas.nl kan je een online behandeling krijgen als je het idee hebt dat je boulimia hebt.

Wil je liever tips van ervaringsdeskundigen dan kan dat bijvoorbeeld op hulpmix.nl. Anderen gingen je daarbij al voor. Zo vertelt Mij dat ze haar vriendinnen kwijt geraakt is toen die ontdekten dat ze niks meer at. Ze voelt zich nu slecht en onbegrepen. Ze krijgt het advies naar de huisarts te gaan en haar ouder in vertrouwen te nemen. Zalaka braakt minstens drie keer per dag en wordt ook geadviseerd professionele hulp te zoeken omdat ze er anders niet van af komt.

Voorbeelden van discussies op marokko.nl waren helaas niet te vinden. Bestaat het probleem niet onder Marokkaanse jongeren of is de schaamte te groot?

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2009
marokkaans vrouw eetprobleem hulpmix.nl marokko.nl
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?