Aardbeving Italie eist tientallen doden

buitenland
14
6 apr '09
Een zware aardbeving heeft maandagochtend vroeg in het midden van Italië aan ten minste 92 mensen het leven gekost.

Ongeveer 1500 mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in L'Aquila, de hoofdstad van Abruzzen. Door de aardbeving zijn duizenden mensen hun huis kwijtgeraakt.

De aardbeving vond plaats om 3.32 uur 's ochtends. Het epicentrum lag nabij L'Aquila, ruim honderd kilometer boven Rome. Volgens het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica had de aardbeving een momentmagnitude van 5,8. Het Amerikaanse instituut US Geological Survey zei een momentmagnitude van 6,3 te hebben gemeten.

Reddingswerkers, onder wie brandweerlieden met honden, waren bezig zich een weg door het puin van ingestorte woningen te banen. Gevreesd wordt dat er zich onder het puin nog veel meer doden en gewonden bevinden.

Een gedeelte van het belangrijkste ziekenhuis in L'Aquila moest worden ontruimd, omdat het op instorten leek te staan. Gewonden werden zo goed en zo kwaad als het ging in de buitenlucht behandeld of, in ernstigere gevallen, naar andere ziekenhuizen gebracht.

De burgemeester van L'Aquila, Massimo Cialente, zei dat zo'n honderdduizend mensen in L'Aquila en omgeving hun huis waren ontvlucht. In de stad zelf kwamen onder anderen vier kinderen om toen hun huizen instortten. Ook een studentenonderkomen in de stad begaf het. De meesten wisten tijdig te ontkomen, maar waarschijnlijk zaten nog nog vijf of zes studenten vast in het half ingestorte gebouw.
Er werden in L'Aquila, dat ongeveer zeventigduizend inwoners heeft, nog tientallen mensen vermist. Veel gebouwen in het historische centrum zijn beschadigd, waaronder de kathedraal. Ook de koepel van een kerk stortte in.

Volgens het Departement Burgerbescherming zijn er in totaal tussen de tien- en vijftienduizend gebouwen beschadigd geraakt.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de noodtoestand uitgeroepen en zei zich te beraden op zijn voorgenomen bezoek aan Rusland, waar hij zou overleggen over de economische crisis, aldus parool.nl.

De laatste keer dat het midden van Italië door een zware aardbeving werd getroffen was op 31 oktober 2002. Toen had de beving een momentmagnitude van 5,4 en kwamen er in de regio Molise 28 mensen om, onder wie 27 kinderen. Zij vonden de dood toen hun school instortte.

© MAROKKO.NL 2009
aardbeving italie l'aquila abruzzen silvio berlusconi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi