Cohen ziet opeens niks in namenlijst Marokko

algemeen
0
9 apr '09
Als het aan burgemeester Job Cohen ligt, maakt de burgerlijke stand in Amsterdam in de toekomst geen gebruik meer van een namenlijst van de Marokkaanse regering.
Cohen stelde donderdag aan de gemeenteraad voor om in navolging van Rotterdam de lijsten uit het stadhuis te verwijderen.

De namenlijst ligt nu nog ter inzage bij de afdeling burgerzaken van de gemeente. Marokkaanse Nederlanders worden op die manier geïnformeerd dat de Marokkaanse ambassade in Nederland hun kinderen alleen registreert als zij een 'Arabische' naam dragen. Amsterdam wil Marokkaanse Nederlanders voortaan verwijzen naar informatie op de website van het Marokkaanse consulaat als zij aangifte doen van een geboorte.

Het niet langer gebruiken van de namenlijst in Amsterdam lijkt een opmerkelijke knieval van Burgemeester Cohen. Aanvankelijk liet de Amsterdamse burgervader namelijk weten weinig voor het afschaffen van het gebruik van de lijst te voelen. In een reactie op een voorstel van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad om de lijst evenals Roterdam niet langer te gebruiken zei hij: ‘In Marokko gelden nu eenmaal die regels en dan moet je zelf weten of je daar wel of niet consequenties aan wil verbinden.' Als Marokkaanse Nederlanders niet op de lijst gewezen worden, komen ze er te laat achter en dat kan ze veel geld kosten', was daarbij zij redenatie.

Zonder registratie zouden de kinderen in de problemen kunnen komen als zij naar Marokko reizen of als zij een erfenis van een Marokkaans familielid krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet in januari verzocht maatregelen hiertegen te onderzoeken. Volgens coalitiepartijen CDA en PvdA moeten ouders van Marokkaanse afkomst de vrijheid krijgen om elke naam voor hun kind te kiezen, meldt de Telegraaf op haar site.

De Amsterdamse gemeenteraad neemt binnenkort een definitief besluit over het voorstel van de burgemeester. Cohens Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb zei enkele weken geleden in de gemeenteraad de namenlijsten „persoonlijk te zullen verbranden”, mocht hij ze op het stadhuis aantreffen.
© MAROKKO.NL 2009
job cohen
namelijst
amsterdam
marokko
marokkaanse consulaat
aangifte geboorte kind

Populaire tags
duitsland
coronavirus
china
hanau
tobias rathjen
frankfurt
terrorisme
afc ajax
hubei
shishalounge
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi