Gezinshereniging neemt af door inkomenseis

algemeen
0
16 apr '09
Migranten laten minder vaak hun partner overkomen naar Nederland.

De daling komt doordat sinds 2004 strengere regels gelden voor zogenoemde gezinsvormende migratie: beide partners moeten tegenwoordig 21 jaar zijn en de migrant moet ten minste 120 procent van het minimumloon verdienen.

Sinds de nieuwe regelgeving is de gezinsvormende migratie met 37 procent afgenomen. Vooral allochtonen uit Turkije, Marokko en Suriname kunnen minder vaak een verblijfsvergunning krijgen voor hun partner. Dat komt voornamelijk door de hogere inkomenseis.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek dat het ministerie van Justitie heeft laten doen op verzoek van de Tweede Kamer. De onderzoekers hebben de zestien maanden na verscherping van de regels vergeleken met de voorafgaande zestien maanden.

Fraude
De hogere leeftijdsgrens en inkomenseis blijken fraude in de hand te werken. Migranten geven bij de aanvraag van een verblijfsvergunning voor hun partner soms bijvoorbeeld een te hoog salaris op. Ook worden partners illegaal naar Nederland gehaald. Het onderzoek leverde geen exacte cijfers over fraude op, maar duidelijk is dat het niet om incidenten gaat.

De nieuwe regels voor gezinsvormende migratie verbeteren ook niet altijd de positie van migranten. Soms offeren ze carrièrekansen op om met een andere baan snel de vereiste 120 procent van het minimumloon te kunnen verdienen.

Uithuwelijken
Het is niet duidelijk geworden in hoeverre de verhoging van de leeftijdsgrens gearrangeerde huwelijken tegengaat. Turkse en Marokkaanse stellen zeggen dat ze te maken hebben met een ‘moderne’ variant van uithuwelijken, waarbij ze van hun ouders meer invloed krijgen op de partnerkeuze, aldus volkskrant.nl.

© MAROKKO.NL 2009
migranten gezinshereniging inkomenseis marokko turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?