El Tahweed: Kloof groeit door Fitna 2

algemeen
132
17 apr '09
PVV-leider Geert Wilders gooit met Fitna 2 opnieuw olie op het vuur.

Hij riskeert daarmee de levens van Nederlanders in het buitenland.

Dat stelt woordvoerder Farid Zaari van de orthodoxe El Tahweed moskee in Amsterdam. Zendelingenorganisatie Open Doors, dat veel in moslimlanden evangeliseert, vreest eveneens voor de veiligheid van christenen in die landen. Na de eerste Fitna-film nam het geweld tegen die groep toe in de islamitische landen.

De moskee El Tahweed noemt het uitbrengen van een tweede film 'zeer onverstandig'. Ook in Nederland zullen de verhoudingen tussen moslims en niet-moslims verder verslechteren, zegt Zaari. "Dit vreet bij onze mensen. De kloof zal verder groeien. Je kunt mensen niet blijven beledigen. De mensen die denken te stemmen op Wilders vraag ik: wat is het waard? Hij brengt mensen in gevaar."

Volgens Zaari is het aan te bevelen om alles op alles te zetten om Fitna weer in het buitenland uit te leggen, net zoals een delegatie van moslims en christenen eerder ook al deed. De stichting Open Doors waagt zich niet aan verwachtingen over de binnenlandse reactie op Fitna 2. Wel stelt woordvoerder Jan Vermeer: "We roepen mensen vooral om te blijven bidden en in dialoog te blijven met moslims." Dat verdraagzaamheid in moslimlanden soms ver te zoeken is voor andersdenkenden, bevestigt hij. "Twee weken terug nog werd een christelijk seminar voor vrouwen in Marokko verstoord. Zendelingen werden het land uitgezet en de tien Marokkaanse vrouwen die aanwezig waren in de cel gezet." Geeuw

In de Tweede Kamer wordt luchtig gereageerd op een vervolg op Fitna. "In de filmwereld geldt meestal dat deel 2 slechter is dan deel 1", aldus CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma. D66-leider Alexander Pechtold zei zelfs een lichte geeuw niet te kunnen onderdrukken. VVD-Kamerlid Paul de Krom wenst Wilders 'veel succes met knippen en plakken'. De PvdA is niet bang voor heftige reacties. "De eerste film is geen kaskraker geworden en iedereen is er nuchter mee omgegaan, dat zal bij de tweede film niet anders zijn", verwacht PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de nieuwe filmplannen. "We hebben er via jullie krant kennis van genomen", aldus een woordvoerder. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) noemt de plannen 'nog erg prematuur'. "We zullen het betrekken bij de dreigingsanalyse", aldus een woordvoerder.

Vorig jaar werd Fitna regelmatig expliciet genoemd als verklaring voor het 'substantiële dreigingniveau'.

© MAROKKO.NL 2009
pvv
geert wilders
fitna
el tahweed
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?