Britse krant voedt speculaties Israelische aanval op Iran

buitenland
262
18 apr '09
Israël noemt Iran de "grootste strategische bedreiging" voor zijn veiligheid.
Het Israëlische militaire apparaat bereidt zich voor op een massieve luchtaanval op nucleaire installaties in Iran, zo schrijft vandaag de Britse krant the Times onder aanhaling van Israëlische defensie- en inlichtingenbronnen.

Militaire sterkte
Een raid van die aard is de voorbije jaren al herhaaldelijk aangekondigd, maar dreigt met de nieuwe rechtse regering in Tel Aviv minder onwaarschijnlijk te zijn. De Iraanse president, Mahmud Ahmadinejad, reageerde schouderophalend op de nieuwe speculaties. Op de Dag van het leger in Teheran zei hij dat "geen enkel land Iran zelfs meer zal durven bedreigen gezien de militaire sterkte van ons land".

Kwestie van uren
Volgens de door The Times aangehaalde bronnen is een luchtaanval, van zodra de regering-Netanyahu het licht op groen zet, een kwestie van dagen, "mogelijk zelfs uren". Een zegsman van de Mossad voegde wel toe dat elk ingrijpen van de joodse staat nagenoeg onmogelijk is zonder het fiat van Washington (al was het maar omdat de VS toestemming moeten geven om het Iraakse luchtruim te overvliegen, nvdr). Eerder deze week had de Israëlische president Shimon Peres na een onderhoud met de Amerikaanse bemiddelaar voor het Midden-Oosten, George Mitchell, nog verklaard dat het conflict met Iran niet met militaire middelen kan worden beslecht.

Zaak Iran belangrijker
Israël noemt Iran de "grootste strategische bedreiging" voor zijn veiligheid. Netanyahu en de ultrarechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman hebben het in verband met Teheran steevast over een "existentiële" dreiging. Voor beiden is de "zaak Iran" veel belangrijker dan (een oplossing zoeken voor) het conflict met de Palestijnen. Volgens de Britse krant wil Israël de publieke opinie in eigen land via twee grootschalige burgerbeveiligingsoefeningen klaarstomen voor Iraanse vergeldingsaanvallen. Israël heeft "meer dan tien doelwitten" in Iran in het vizier, luidde het.

Militaire oefeningen
Vorige zomer reeds had Israël in de Middellandse Zee grootschalige militaire oefeningen gehouden die golden als voorbereiding voor een luchtaanval op Iran. Bij die oefeningen lag het fictieve "doelwit" op 1.200 kilometer - zowat de afstand tot de nucleaire installaties in Iran, aldus demorgen.be.
© MAROKKO.NL 2009
israel iran mahmud ahmadinejad george mitchell
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi