FC Twente in Champions League

sport
0
3 mei '09
De druk is FC Twente niet te groot geworden.

Door de wanprestatie van Ajax bij Sparta Rotterdam en de winst van de Tukkers op landskampioen AZ (3-0) is de ploeg van Steve McClaren niet meer te achterhalen.
De ploeg uit Enschede kwalificeerde zich vorig jaar via de play-offs voor het voorportaal van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Daarin was Arsenal over twee duels veel te sterk.

Over een paar maanden mag Twente het opnieuw gaan proberen, maar nu in de wetenschap dat de ploeg nog een stuk beter is dan aan het begin van het seizoen.

FC Twente bevestigde ook tegen de landskampioen waarom het door velen dit seizoen wordt gezien als de best voetballende ploeg van de eredivisie. AZ-keeper Sergio Romero, weer terug in de basis vanwege de lichte hersenschudding die Joey Didulica vorige week had opgelopen, zag de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen.

McClaren kon zondag weer beschikken over Douglas, Cheick Tioté, Kenneth Perez en Marko Arnautovic, die om uiteenlopende redenen vorige week ontbraken tegen SC Heerenveen.

Kampioen AZ was duidelijk niet naar Enschede gekomen om vol op de winst te spelen. Louis van Gaal, die nadrukkelijk in de belangstelling staat van Bayern München, had in de persoon van Jeremain Lens slechts één spits opgesteld.

De razendsnelle Lens bezorgde de verdedigers van Ajax vorige week nog een zware middag, maar kon zich in Enschede nauwelijks onderscheiden. Lens werd nog binnen het uur naar de kant gehaald, meldt VoetbalPrimeur.

FC Twente was in de eigen Grolsch Veste veruit de betere ploeg en het mocht bijna een wonder worden genoemd dat het bij rust nog 0-0 stond. Arnautovic schoot na twintig minuten voorlangs het doel van Romero, na een mooie combinatie met spits Blaise N’Kufo.

Romero moest zich even later strekken om een kopbal van N’Kufo - uit een voorzet van Eljero Elia - uit de kruising te tikken. Ook rechtsback Douglas, die vaak mee naar voren kwam, kreeg in de eerste 45 minuten twee goede kopkansen.

Uitgerekend oud-AZ’er Perez brak uiteindelijk de ban. Kort na rust schoot de Deense stylist een vrije trap van ruim twintig meter onberispelijk in de kruising: 1-0. Het betekende het honderdste doelpunt van Perez op het hoogste niveau in Nederland. Na een uur spelen maakte Peter Wisgerhof aan alle onzekerheid een einde. De centrumverdediger schoot de bal uit een hoekschop binnen.

De middag werd voor AZ nog een stukje vervelender vanwege de rode kaart die Gill Swerts kort na het tweede doelpunt van Twente kreeg voorgehouden door scheidsrechter Kevin Blom, na een overtreding op Elia. Diezelfde Elia schoot een kwartier voor tijd ook nog de 3-0 achter Romero.

© MAROKKO.NL 2009
fc twente
az
ajax
champions league
enschede
tukkers
steve mcclaren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?