Duitse en Franse leiders tegen Turkse toetreding

buitenland
0
11 mei '09
Turkije begon in 2005 de onderhandelingen over de toetreding tot de EU.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben zondag onomwonden afstand genomen van de idee van uitbreiding van de Europese Unie met Turkije. Merkel zei de deur open te willen houden voor een bevoorrecht partnerschap, maar niet voor volledig lidmaatschap. Sarkozy betuigde haar zijn steun.

Merkel en Sarkozy legden de verklaringen af op een christen-democratische bijeenkomst in Berlijn, die in het teken stond van de verkiezingen voor het Europese Parlement van volgende maand. Merkel pleitte al eerder voor een vaag partnerschap voor Ankara in plaats van de beoogde volledige toetreding. Zij merkte op: "Wij kunnen niet iedereen in Europa als volwaardig lid opnemen." Ook zei zij: "Het heeft geen zin als er steeds meer leden komen en wij niets meer kunnen beslissen."

Turkije begon in 2005 de onderhandelingen over de toetreding tot de EU, ondanks verzet van Duitsland en Frankrijk. Geen van beide landen ging echter tot nu toe zover om de onderhandelingen te blokkeren. De andere partij in Merkels coalitie, de SDP, is voorstander van de Turkse toetreding.

Sarkozy pleitte vorige week voor een alternatief waarbij met Turkije zou worden gesproken over een speciale relatie op economisch en veiligheidsgebied. Hij merkte nu op: "Als Angela Merkel zegt dat Europa grenzen moet hebben, heeft zij het bij het rechte einde, omdat een Europa zonder grenzen een Europa zonder wil, zonder identiteit, zonder waarden zou zijn."

Sarkozy verklaarde ook steun voor de Duitse pogingen een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te veroveren. Frankrijk is een van de vijf permanente leden, aldus trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2009
turkije duitsland frankrijk merkel sarkozy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?