Allochtone jongeren wantrouwen nieuwsmedia

algemeen
37
11 mei '09
Allochtone jongeren wantrouwen nieuwsmedia wanneer die berichten over etnische thema’s.

De invalshoek van het nieuws maakt hierin geen verschil. Allochtone jongeren vinden zowel positief als negatief nieuws bevooroordeeld. Dit concludeert communicatiewetenschapper Danielle van Wallinga in haar scriptie ‘De vele kleuren van het nieuws’.

Actualiteitenrubrieken staan zeker niet in de favorieten toptien van gekleurde Nederlanders, terwijl pluriformiteit wel één van de belangrijkste taakstellingen binnen de publieke omroep vormt. Al jarenlang wordt er in Hilversum en daarbuiten gediscussieerd over hoe het kijkpubliek van de publieke omroep diverser kan worden. De scriptie ‘De vele kleuren van het nieuws’ haakt in op deze problematiek. Wordt nieuws beter gewaardeerd door allochtone jongeren als het positief gebracht wordt? En wat is het effect als nieuws wordt gepresenteerd door een allochtone presentator?

Actualiteitenrubriek Dichtbij Nederland, een poging van de NPS om een diverser kijkpubliek te bereiken. Met nieuws en achtergronden over het dagelijks leven vanuit o.a. Nederland, de Antillen, Suriname, Turkije en Marokko. Negatieve berichtgeving

Uit verschillende studies blijkt dat nieuws over of met etnische minderheden vaak een negatieve lading hebben. Dit noemen we ook wel negatieve ‘framing’. Nieuwsframing houdt in dat bepaalde aspecten van nieuws worden benadrukt en andere aspecten worden genegeerd. Etnische minderheden worden bijvoorbeeld vaak afgeschilderd als slachtoffers, of de islam wordt geportretteerd als een bedreiging voor de waarden van de Westerse samenleving. Niet alleen de onderwerpkeuze is overwegend negatief, maar ook de manier waarop de onderwerpen belicht worden.

Klik hier voor gehele artikel

© MAROKKO.NL 2009
allochtone jongeren wantrouwen nieuwsmedia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?