'De Marokkaan'' bestaat niet

algemeen
59
13 mei '09
Jan Hoogland hoopt dat de jonge generatie Marokkanen de negatieve tendens kan doorbreken die momenteel heerst.

Nederlandse en Marokkaanse onderzoekers komen donderdag in Rabat bij elkaar voor een tweedaagse conferentie over de migratiestroom tussen beide landen. Precies veertig jaar geleden sloten Nederland en Marokko een wervingscontract, waardoor het voor Marokkaanse gastarbeiders mogelijk werd in Nederland te werken.


Directeur Jan Hoogland (52) van het Nederlands Instituut in Marokko (Nimar), een van de organisatoren van de conferentie, stelt dat de meeste Nederlanders een verkeerd beeld van Marokko hebben. „Momenteel overheerst vooral de negatieve publiciteit. De conferentie is een poging om een positiever tegengeluid te geven.”
Volgens Hoogland hebben beide landen geprofiteerd van de samenwerking. Nederland had een tekort aan arbeidskrachten en kon dat met Marokkaanse migranten opvullen. Daarnaast konden veel ongeschoolde arbeiders uit Marokko het verdiende geld investeren in hun land van herkomst, aldus telegraaf.nl.

Hij ziet ook wel dat het er tegenwoordig een stuk minder vriendelijk toegaat. „Het grootste misverstand is dat wij spreken van 'de Marokkaan'. Dat kun je niet zeggen. De Marokkaanse samenleving is eigenlijk heel divers.”

Hoogland schat dat ongeveer 70 procent van de Marokkanen in Nederland uit het noorden van het Noord-Afrikaanse land komt. Dat is een gebied waar voornamelijk ongeschoolde arbeiders en Berbers vandaan komen. Zoals Nederland kent Marokko ook verscheidene culturen, zegt Hoogland.
Zijn er in Marokko dan ook misverstanden over Nederland? „Hier in Marokko denken ze vooral in stereotypen als het over Nederland gaat. Het groene land met koeien en veel landbouw.”

De Nimar-directeur hoopt dat de jonge generatie Marokkanen de negatieve tendens kan doorbreken die momenteel heerst. „Er zijn enorm veel competente jongeren die iets voor hun land willen betekenen. Natuurlijk heb je er vervelende rotjochies bij zitten, maar er zijn nog veel meer voorbeelden van geslaagde Marokkanen. Zij kunnen een brugfunctie tussen Nederland en Marokko vervullen.”

© MAROKKO.NL 2009
jan hoogland rabat marokkanen nederlands instituut in marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?