'Nederland heeft meer Marokkanen nodig'

algemeen
155
19 mei '09
Nederland heeft niet te veel Marokkanen binnen de landsgrenzen, maar juist te weinig.

Sterker, voor heel de Europese Unie geldt dat de poorten voor Noord-Afrikaanse arbeiders wijd open moeten.

Dat zegt directeur Hans Martens van het European Policy Center, een invloedrijke denktank in Brussel die gevraagd en ongevraagd onder meer de Europese Commissie van advies voorziet.

Zijn raad aan Europese en nationale politici: "stop met de struisvogelpolitiek, wees moedig en zeg heel eerlijk tegen kiezers dat het halen van bijvoorbeeld Marokkaanse arbeiders een noodzaak is als men de privileges van de verzorgingsstaat wil blijven behouden."

"De politieke terughoudendheid moet men laten varen, en snel ook. De klok tikt", aldus Martens.

Volgens hem moet er meer gebeuren dan alleen Turkije toelaten - iets wat volgens hem al "gewoon onvermijdelijk" is. "Turkije niet toelaten is het domste wat we kunnen doen." Dat is nodig om de Europese welvaartsstaat in stand te houden - maar alleen Turkije en de Turkse arbeiders toelaten is niet genoeg, stelt hij.

Ook in Noord-Afrika bevinden zich veel werklozen die graag in Europa willen werken, aldus Z24.nl.

Tijdens een PowerPoint-presentatie over de toekomstige sociaal-economische uitdagingen voor de Europese Unie, tovert hij een kaart van Europa, de Middellandse Zee en Noord-Afrika te voorschijn.

Rondom de landen die grenzen aan de Middellandse Zee heeft hij een grote ovale cirkel getekend. Binnen de cirkel bevinden zich Marokko, Algerije, Libië, Tunesië, Egypte, Libanon en Turkije.

"Europa heeft een tekort aan arbeidskrachten die de rekening van onze verzorgingsstaten kunnen betalen. In de nabije toekomst hebben we sowieso een tekort aan arbeidskrachten, omdat iedereen ouder wordt."

Veruit de meeste West-Europeanen willen op of rond hun 65ste levensjaar met pensioen. Door de vergrijzing en de kosten van de verzorgingsstaat wordt dat in de toekomst zo goed als onmogelijk. Daarom moeten er meer handen aan de machines, stelt Martens - handen uit Noord-Afrika.

Binnen twintig jaar, zo voorspellen economen en statistici, zijn er dankzij de vergrijzing zoveel gepensioneerden dat het voor de jongere generaties en werkgevers extreem duur wordt om de kosten nog te dragen via sociale premies.

Er moeten nieuwe werknemers aangetrokken worden die de statistieken doen kantelen, willen West-Europeanen nog voor hun 70ste een goed pensioen kunnen krijgen. Hij wijst op de op zijn kop staande piramide die het demografische toekomstbeeld van de Europese Unie is.

In de Noord-Afrikaanse landen is de situatie precies omgekeerd, zegt hij. Daar ligt het geboortepercentage vele malen hoger.

"Noord-Afrika is het spiegelbeeld van Europa. De jeugdwerkloosheid is er enorm en de jongeren staan te trappelen om hier te komen werken."

Martens is zelf Deens, en met de zogenoemde cartoonrellen in het achterhoofd weet hij maar al te goed hoe gevoelig zijn voorstellen zijn. Hij weet ook hoe gevoelig zaken nu liggen in Nederland. "Jullie hebben daar die Wilders, hé?"

Toch moet er een keuze gemaakt worden, en die zal uit moeten vallen in het voordeel van zijn voorstellen, meent Martens.

"Ja, er zijn culturele en politieke problemen. Wat nodig is, is een Marshall-plan voor Noord-Afrika. Er moet veel geld heen om landen als Marokko, Algerije en Libië te democratiseren, en de jongeren daar op te leiden, om ze vervolgens hier te laten werken."

Waarna Noord-Afrikaanse jongeren dus massaal naar Europa gehaald kunnen worden. Martens: "Want als de Turken en zij ons niet uit de problemen komen halen als wij in onze rolstoelen zitten, wie dan wel?"

Dit was het laatste deel van een tweeluik over politiek gevoelige beslissingen waar de Europese Unie voor staat, met het oog op de Europese Verkiezingen van 4 juni. De titel van het vorige artikel luidde: 'Werken tot je 80ste - of Turkije erbij'.

© MAROKKO.NL 2009
nederland
marokkanen
marokko
nodig
arbeiders
europa
hans martens
european policy
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?