VVD wil af van haatzaaiartikel in strafwet

algemeen
398
27 mei '09
De VVD wil haatzaaien schrappen uit het wetboek van strafrecht.

Op die manier wil de partij de vrijheid van meningsuiting verruimen. De liberalen twijfelen nog over het aanzetten tot discriminatie.

Partijleider Mark Rutte presenteerde gisteren een eerste aanzet voor een wetswijziging. Daarin stelt hij ook voor belediging van groepen niet langer strafbaar te stellen.

De VVD is er nog niet over uit of discriminerende opmerkingen strafbaar moeten blijven zolang ze niet aanzetten tot daden. Discriminatie bij sollicitaties of discotheekingangen moet wel worden bestraft, aldus parool.nl.

Ook pleit de VVD voor de mogelijkheid van strafverzwaring voor intimidatie of geweld met de bedoeling iemand de mond te snoeren.

Volgens Rutte is de vrijheid van meningsuiting sinds de moord op Theo van Gogh meer en meer onder druk komen te staan. Bepalend voor Rutte was de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. ''Hij vertelde me wat het met je doet en met je creatieve vrijheid als je door tien man van je bed wordt gelicht.''
De consequentie van zijn voorstel is wel dat radicale uitspraken van imams en het ontkennen van de holocaust niet langer strafbaar zullen zijn. Maar Rutte wil dat zulke uitspraken niet door het strafrecht maar in het maatschappelijk debat worden bestreden.

Dat zorgt voor wederzijds begrip en vergroot de weerbaarheid van minderheden, verwacht hij. 'De vrijheid van meningsuiting is geen bron van tegenstellingen, maar een brug ertussen,' schrijven Rutte en zijn collega-Kamerlid Atzo Nicolaï optimistisch.

Met hun discussiestuk, dat later dit jaar moet leiden tot een initiatiefwetsvoorstel, hopen de VVD'ers bijval te krijgen van andere partijen. ''Het moet geen VVD-fuif worden.''
Maar CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt het VVD-voorstel 'risicovol'. ''Ik denk dat radicale moslims hier heel blij mee zullen zijn, Mein Kampf is niet langer verboden en de Ku Klux Klan krijgt in Nederland een plek.''

© MAROKKO.NL 2009
vvd haatzaaien wetboek van strafrecht discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?