'Populistische xenofoob wint verkiezingen Nederland'

algemeen
0
5 jun '09
De zege van de PVV van Geert Wilders tijdens de Europese verkiezingen is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven.

 ,,Nederlandse populisten profiteren van stembusgang'', kopt de Franse krant Le Figaro.

Opmars Wilders gaat door Wilders: uitslag pak slaag voor kabinet Bos wil onderzoek naar verlies Balkenende blij met hogere opkomst Winst voor PVV en D66
Het dagblad refereert aan Wilders' 'xenofobe slogans' en zijn 'afwijzing van de Europese Unie'. Ook zijn ferme standpunten ten opzichte van immigranten en tegen eventuele toetreding van Turkije tot de EU worden aangemerkt als fundamenten voor zijn verkiezingsoverwinning.

Volgens Le Figaro past de winst van Wilders' partij in een Europese trend richting meer euroscepsis. De krant wijst op steun voor soortgelijke politieke stromingen in onder meer Groot-Brittannie, Tsjechië en Oostenrijk.

The Wall Street Journal besteedt ook ruime aandacht aan de opmars van de PVV. De entree van deze 'populistische anti-immigranten partij' in het Europees parlement betekent volgens de Amerikaanse krant een waarschuwing voor de zittende regeringen in de Europese Unie. Wilders wordt omschreven als een 'charismatische spreker' die polariseert, die Groot-Brittannie niet inkwam op grond van de wetgeving tegen 'hate speech', die zijn 'anti-islamitische retoriek' steeds verder opvoert en die zich nu ook ontpopt als anti-EU.

Voor de Belgische kranten zijn de verkiezingen in Nederland geen voorpaginanieuws. De Vlaamse kwaliteitskranten De Morgen en De Standaard besteden binnenin wel vrij veel aandacht aan de uitslag. De Morgen legt er daarbij de nadruk op dat Nederland de oproep van de EU negeert om te wachten met het bekendmaken van de uitslag tot zondag.

De lezers van Het Laatste Nieuws, de grootste Belgische krant, moeten het wat Nederlands verkiezingsnieuws betreft doen met een eenkolommetje. In de Franstalige Le Soir worden de verkiezingen bij de noorderburen helemaal doodgezwegen, aldus depers.nl.

© MAROKKO.NL 2009
pvv geert wilders europese verkiezingen le figaro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?