''Eisen voor gezinshereniging werken onvoldoende''

algemeen
920
7 jun '09
Het kabinet zoekt naar een beter slot op de deur.

De voortdurende instroom van laagopgeleide huwelijkspartners uit Marokko is een ondraaglijke last voor de Nederlandse samenleving. Ondanks alle energie en geld die we steken in inburgering, blijft het dweilen met de kraan open, zolang er telkens nieuwe kansarmen binnenkomen, aldus telegraaf.nl.


Dat stelt minister Van der Laan (Integratie) in een interview met De Telegraaf. „Het gaat onze spankracht te boven”, concludeert de opvolger van Ella Vogelaar na zes maanden ministerschap. „Een docent zal altijd zeggen: ’Ja, die nieuweling mag er nog wel bij in de klas.’ Maar aan alles zie ik dat het te zwaar is.”

Het kabinet zoekt naar een beter slot op de deur. Want ook de onder ex-minister Verdonk aangescherpte eisen voor gezinshereniging werken onvoldoende. Marokkaanse mannen ontduiken de inkomens- of opleidingseisen, door hun bruiden via België binnen te smokkelen, zo erkent de PvdA-minister.

„Met vrije liefde heeft het ook niets te maken”, zegt Van der Laan. Veel Marokkaanse mannen gaan expres op zoek naar een traditionele vrouw uit het moederland, in plaats van een vrijgevochten leeftijdgenote in Nederland te kiezen. Dat is ook voor die goed geïntegreerde, ambitieuze meiden een probleem, meent de minister.

© MAROKKO.NL 2009
marokko minister van der laan integratie verdonk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?